Tusentals flyktingar väntas komma till Sverige från krigets Ukraina.
På torsdagen kallade civilminister Ida Karkiainen (S) till möten med landets 290 kommuner och 21 regioner om beredskapen för att ta emot en flyktingvåg. Syftet var att informera om regeringens arbete och ta del av kommunernas lägesbilder, berättar civilministern, och betonar vikten av en tät dialog.
– Mitt intryck är att alla kommuner inser allvaret i situationen. Det finns en stor vilja att hjälpa till på olika sätt och ett stort engagemang. Vi behöver följa händelseutvecklingen väldigt noga och därför är det viktigt med de här nulägesbilderna, säger Ida Karkiainen till TT.
Länsstyrelser får uppdrag
Enligt civilministern finns en upparbetad beredskap där kommunerna bland annat dragit lärdomar av flyktingmottagandet 2015.
– Men det är såklart ett mycket osäkert läge. Vi vet inte hur många som söker sig till Sverige, då gäller det att vi allihopa tar höjd och har en beredskap för att det kan vara väldigt många.
Regeringens arbete handlar just nu framför allt om att utbyta information med kommunerna för att få en överblick över hur Sverige påverkas. När det gäller samordning och samverkan fyller länsstyrelserna en mycket viktig funktion, säger Karkiainen.
På torsdagen fattade regeringen beslut om att ge länsstyrelserna i uppdrag att komma in med lägesuppdateringar från kommunerna, något som de också gjort under coronapandemin.
"Alla ska ta ansvar"
Under dagens möten ställde kommunerna många frågor kopplade till flyktingmottagandet, enligt civilministern, något som hon också anser är viktigt att diskutera utifrån aspekten att många flyktingar initialt kommer till en kommun.
– Vi vill ju att mottagandet i de europeiska länderna ska ske solidariskt och vi vill också att fördelningen i Sverige ska ske solidariskt, att alla är med och tar ansvar så att det inte är någon kommun som står med ett orimligt stort ansvar i mottagandet av skyddsbehövande från Ukraina.