Civilministern: It-säkerheten behöver stärkas

Civilminister Ida Karkiainen (S) samlade under fredagseftermiddagen samtliga landshövdingar för en lägesuppdatering om beredskapen. –Vi har ett gott it-säkerhetssystem, men det behöver också stärkas. Det är tydligt, säger hon.

Civilminister Ida Karkiainen (S). Arkivbild.

Civilminister Ida Karkiainen (S). Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ukrainakriget2022-03-04 17:29

Ida Karkiainen säger att mötet kallades för att länsstyrelserna fyller en "enormt viktig roll för beredskapen".

– Vi ska inte överdriva situationen som den är nu, men vi ska inte heller underdriva den. Länsstyrelserna är de högsta civila totalförsvarsmyndigheterna i respektive län, säger hon.

Enligt Karkiainen finns en god beredskap, med utrymme för förbättring. Inte minst då risken för cyberattacker väntas öka överlag i framtiden – oavsett krig eller inte.

– Vad gör vi här och nu om våra it-system slås ut till exempel i en kommun eller myndighet? Det gäller att man inte har samlat alla ägg i samma korg, att man har backat upp det på många olika sätt, säger hon.

"Kommer många flyktingar"

På mötets agenda stod även beredskapen för flyktingmottagandet i Ukrainakrigets kölvatten. Därför deltog även Anders Ygeman (S), migrationsminister.

– Det är uppenbart att det kommer många flyktingar. Hur många vet vi inte exakt, men det här måste jobbas med och den beredskapen är god, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Enligt Österberg har de två åren med pandemin brutit ned gränserna mellan myndigheterna, så att de arbetar närmare varandra, vilket kan hjälpa i situationen som väntar.

Alla ska hjälpas åt

Ida Karkiainen säger att den så kallade flyktingkrisen 2015 ligger nära i minnet och att man har lärt sig av erfarenheterna, även om det är svårt att sia om hur stort trycket blir på Sverige 2022.

– Men det är viktigt att ha en beredskap för att det kan vara ett väldigt stort tryck. Inte minst för kommuner och platser i landet som har flygplatser, hamnar och terminaler dit människor kommer i första hand, säger hon.

I steget därefter behöver alla hjälpas åt.

– Precis som man säger i EU, att alla länder måste hjälpas åt nu, ska alla delar av Sverige hjälpas åt, säger Sven-Erik Österberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!