Demonstration i Stockholm samlade hundratals

Minst 500 demonstranter samlades på lördagen i Stockholm för att protestera mot Rysslands invasion av Ukraina. –Jag är frustrerad, arg och bär på stor smärta, säger Victoria Ivanova, 20.Under dagen genomfördes demonstrationer på flera ställen i Sverige.

Victoria Ivanova, 20, från staden Vinnytsia lever och studerar i Stockholm men har släkt och vänner kvar i Ukraina.

Victoria Ivanova, 20, från staden Vinnytsia lever och studerar i Stockholm men har släkt och vänner kvar i Ukraina.

Foto: Simon Uggla/TT

Ukrainakriget2022-02-26 14:49

"Slava Ukraini, heroiam slava!" – "Ära till Ukraina, ära till hjältarna!".

Slagorden ekade mellan fasaderna på Norrmalmstorg där demonstranter samlades med flaggor och plakat för att uttrycka sin ilska över den ryska aggressionen.

– Oskyldiga människor dödas helt i onödan på grund av en man, och världen gör inte tillräckligt för att stoppa det, säger 20-åriga Victoria Ivanova från staden Vinnytsia i de västra delarna av centrala Ukraina.

Hon bor sedan flera år i Stockholm tillsammans med sin mamma och syster, men har släktingar och vänner kvar i hemstaden.

"Flyglarmet går"

– Jag pratar med min farmor och farbror flera gånger varje dag. Det har varit relativt lugnt där de är, men flyglarmet går flera gånger om dagen och de hör avlägsna explosioner och skottlossning.

Demonstranterna Alina och Svetlana, båda ryska medborgare, var på plats för att visa sin solidaritet med grannlandet.

– Jag skäms över att vara rysk och jag vill ha mer sanktioner. Jag vill att ryssar blir arga och hungriga så att de går ut och protesterar. Det är bara de som kan göra det. De är rädda, men fler och fler går ut på gatorna, säger Alina vars farföräldrar är från Ukraina.

"Vi stödjer dem"

Vännen Svetlana instämmer i känslan av skam över Rysslands agerande.

– Vi vill visa ukrainare att vi stödjer dem och att de inte är ensamma, säger hon.

I handen håller hon ett plakat med orden "Nej till krig" på ryska som hon gjorde till en demonstration mot Ryssland förra helgen. Då gällde protesten det ryska krigshotet, men att det gått så långt som det nu gjort förvånar henne inte.

– Skalan av invasionen är chockerande, men jag hade tyvärr räknat med det här.

I havet av människor syntes även polska och georgiska flaggor. På plakat uppmanades svenska Ikea och H&M att stänga sina butiker i Ryssland.

Flera talare ställde krav på strängare restriktioner och att Ryssland stängs av från det globala betalningsnätverket Swift. En av dem krävde att svenska regeringen verkar för att stoppa ryskt stridsflyg över Ukraina.

– Så att ukrainarna kan möta våren under en klar himmel och inte behöver gömma sig i skyddsrum, källare och tunnelbanan.

Flera demonstrationer

På flera ställen i landet genomfördes demonstrationer mot den ryska invasionen i Ukraina. Till exempel samlades hundratals människor i Halmstad och Växjö.

I Göteborg hölls flera demonstrationer, bland annat en på Gustav Adolfs torg.

Hundratals människor samlades på lördagen på Norrmalmstorg i Stockholm för att visa sin solidaritet med krigsdrabbade Ukraina.
Hundratals människor samlades på lördagen på Norrmalmstorg i Stockholm för att visa sin solidaritet med krigsdrabbade Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!