Första Ukrainapatienterna från Polen på plats

Under tisdagskvällen anlände de första ukrainska patienterna till Sverige från de överfulla klinikerna i Polen. Det handlar om två kroniskt sjuka som placerades på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

På tisdagskvällen anlände de två första ukrainska patienterna från polska sjukhus till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild.

På tisdagskvällen anlände de två första ukrainska patienterna från polska sjukhus till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ukrainakriget2022-03-30 11:23

Infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge är den första att ta emot ukrainska patienter som nu övertas från Polens överbelastade sjukvård.

Polen har via EU begärt hjälp med att ta emot sjuka patienter och de två patienterna anlände med sjukhustransport via flyg, säger Hedvig Glans, chef för slutenvården på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Båda två har sjukdomar som kan klassas som kroniska. Men de behöver akut omhändertagande i sina grundsjukdomar och det är därför de flugits hit för att få det, säger hon.

"Vid gott mod"

Med tanke på omständigheterna var de båda patienterna lättade, säger Hedvig Glans.

– Trots sina grundsjukdomar så var de vid gott mod. De har sovit i natt och är allmänt tacksamma över att få komma hit, med tanke på rådande situation, säger hon.

Sjukhuset vet än så länge inte hur många patienter som ska tas emot framöver, men infektionskliniken är redo. Hedvig Glans tror inte att det handlar om fler än två åt gången, det är mycket som ska förberedas med sjuktransporterna.

– Vi står stand-by och vi har beredskap att ta emot fler, säger Glans.

– Vi har inga besked i nuläget, men vad gäller sjuktransporterna behövs det mycket "prep", så man har några dagars framförhållning, fortsätter hon.

Insatsen genomförs i ett samarbete mellan flera myndigheter och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det här förmodligen den första av flera kommande transporter.

"Vår förmåga kan ställas till förfogande så länge regionerna har en mottagarkapacitet på sjukhus i Sverige" säger Lina Forss Karlsson, projektledare på MSB, i ett pressmeddelande.

Mottagandet

På infektionskliniken görs en form av inskrivning, som liknar en vanlig asylmottagning. Det handlar om att få reda på så mycket som möjligt och även utesluta smittsamma sjukdomar som exempelvis covid-19, säger Hedvig Glans.

– Mycket information har vi redan fått, om deras grundproblematik och grundsjukdom, säger hon.

Patienterna kommer sedan att flyttas till andra enheter på Karolinska som ska ta hand om deras grundsjukdomar, det kan handla om bland annat hiv, tbc eller cancer.

Miljoner flyktingar"

Polen har sedan invasionskrigets början, den 24 februari, tagit emot omkring två miljoner ukrainska flyktingar. Bland dessa finns både akut sjuka och kroniskt sjuka, och den polska sjukvården är överbelastad. Många har inte fått relevant vård på veckor.

– De är enormt tacksamma att få komma upp och få behandling för det de är sjuka i. Många av dem har ju inte fått behandling som planerat och väntar sedan flera veckor tillbaka, säger Hedvig Glans.

Fakta: MSB:s civilskyddssamarbete

MSB både tar emot förfrågningar och erbjuder hjälp till drabbade länder via EU:s civilskyddsmekanism och rescEU. Inom samarbetet bedrivs förebyggande arbete men även arbete kring beredskap och akuta insatser.

På beredskapsområdet handlar det om att ställa nationella resurser till varandras förfogande vid till exempel oljeskadeskydd, teknisk support och skogsbrand.

RescEU ska förstärka EU:s beredskaps- och insatskapacitet, främst inom skogsbrand, katastrofmedicin och farliga ämnen.

MSB tar emot alla förfrågningar och förmedlar regelbundet svenskt stöd till länder som drabbats av katastrofer och kriser.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!