Försvaret nerringt efter vädjan om tips

Marinen uppmanade allmänheten att rapportera in misstänkta observationer till sjöss. Och iakttagelserna väller in.
–Vi var inte beredda på anstormningen av tips, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef på marinen.

Många har ringt in tips på misstänkta observationer. Arkivbild.

Många har ringt in tips på misstänkta observationer. Arkivbild.

Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Ukrainakriget2022-03-11 20:04

"Rapportera det som avviker". Uppmaningen på torsdagen från överbefälhavare Micael Bydén fick ett gensvar som tog Försvarsmakten på sängen. Många har lyssnat på försvarets vädjan om tips på allt från misstänkta ubåtar och periskop till onaturliga vågsvall.

– Det blev ett enormt tryck på SOS-alarm, marinen och de militära regionerna. Vi är helt nerringda, säger Rebecca Landberg.

Hon berättar att personalen nu jobbar övertid med att ta hand om alla tips.

SOS Alarm har drabbats särskilt hårt.

– Jag vill trycka på att man absolut inte ska ringa till SOS Alarm med sina tips. Operatörerna behöver vara tillgängliga för dem som ringer i akut nöd.

Ingen koppling till Ukraina

Uppmaningen från ÖB hade ingenting med kriget i Ukraina att göra.

– Ett citat blev taget ur sitt sammanhang. Människor kan ha fått uppfattningen att det här hänger ihop med den säkerhetspolitiska situationen, vilket det inte gör, säger Rebecca Landberg.

I stället rör det sig om en årlig kampanj där marinen uppmanar skärgårdsbor att vara extra vaksamma. Detta har man gjort sedan 2015. Många kopplade dock detta till kriget i Ukraina vilket ledde till att de militära myndigheterna blev fullständigt nerringda under fredagen. Observationerna handlade om allt från misstänkta personer som har fiskat där det inte finns någon fisk till händelser som inträffade för flera år sedan.

– Det är så klart positivt att människor tar ansvar och hör av sig, det är vi tacksamma för. Men vi borde ha varit tydligare med vilken typ av tips vi vill ha.

Ska rapporteras till försvaret

Enligt Rebecca Landberg är det dagsaktuella iakttagelser man är intresserad av.

– Man ska kunna uppge tid och position på observationen. Har den gjorts till havs vill vi gärna ha koordinater. Det är en fördel om man har bild eller film på händelsen också, säger hon.

I första hand ska observationer rapporteras till Försvarsmakten, som på lördagen ska lägga ut mer information om vart man ska vända sig på hemsidan.

Rättat: I en tidigare version fick Rebecca Landberg fel efternamn i brödtext.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!