Under onsdagskvällen drabbades den ordinarie hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) av ett avbrott. Händelsen kan ses i ett sammanhang av ökade rapporter om cyberangrepp sedan den ryska invasionen av Ukraina, men exakt varför hemsidan låg nere vill MSB inte säga:
– Vi kommenterar ju aldrig några it-incidenter, inte nu och inte tidigare heller, så det kan vi inte gå in på, säger Elin Bohman, pressekreterare på myndigheten.
På torsdagseftermiddagen ligger även Migrationsverket hemsida nere. Det är oklart vad felet beror på.
– Vi har tekniska problem, vi jobbar med att lösa problemet, säger Eva Carlstedt, tillförordnad kommunikationschef på Migrationsverket.
Inte heller Försvarets radioanstalt (FRA) vill kommentera detaljer kring de händelserna som de i nuläget ser:
– Man ska vara medveten om att Sverige utsätts för olika typer av cyberangrepp hela tiden. Så var det före Ukrainakriget, så är det under Ukrainakriget och så kommer det sannolikt i fortsättningen också vara, säger Ola Billger och fortsätter:
– Jag kan inte kommentera exakt vad vi ser i våra system eller vilken information vi lämnar till uppdragsgivarna just nu.
"Inget konkret hot"
Vid lunchtid på torsdagen gick Säkerhetspolisen (Säpo) ut med ett kort pressmeddelande:
"Det säkerhetspolitiska läget i Europa har allvarligt försämrats. Säkerhetspolisen ser i nuläget inga konkreta uppgifter på ett ökat hot mot Sveriges inre säkerhet. Säkerhetspolisen följer noga utvecklingen."
Ola Billger påpekar att det har skett en ökning av angrepp mot Sverige och svenska intressen de senaste åren.
– Det handlar i många fall om statsaktörer. Vårt jobb på FRA är att följa de här statsaktörerna. Då pratar vi ofta om andra länders underrättelsetjänster. Vad vi ser i deras beteenden det kan jag inte gå in på. Men generellt är man ute efter att hitta olika typer av information, vägar in i kritisk infrastruktur eller att man vill ägna sig åt påverkansoperationer.
Billger vill inte gå in på vilken typ av attacker det är som FRA ser just nu eller hur säkerhetsläget kan förändras framåt.
"Vara på sin vakt"
I en intervju med TT i måndags konstaterade ÖB Micael Bydén att Ryssland har en bred verktygslåda, som att misskreditera befattningshavare, sabotage, påverkansoperationer och cyberattacker.
– De har en mängd saker de kan ta till och som man tar till nu. Nu gäller det att vara på sin vakt, sade han då.
Bydén underströk att alla måste räkna med att det här kommer att vara en situation som gäller över lång tid.
Vädjar om hjälp
I måndags meddelade också Cert-se, som är en del av MSB och har till uppgift att hantera och förebygga it-incidenter i samhället, att de "ber nu om bidrag till en mer heltäckande kartläggning av vad som händer på internet".
Organisationer uppmanas speciellt att vara vaksamma på "nätfiske och DDoS-attacker".
Vad gäller problemen med MSB:s hemsida höll de i sig inpå torsdagsmorgonen, men vid 8.30 meddelade MSB att hemsidan fungerar igen.
– Just nu fungerar sidan som den ska. Vi har haft en störning och vi har felsökt sedan den störningen uppstod, säger Elin Bohman.