Ingen akut störning i svensk energiförsörjning

Kriget i Ukraina leder inte till akut risk i Sverige för brist eller försörjningsstörningar i leveranserna av el, gas och eller drivmedel, enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S):
–Alla samhällsviktiga funktioner kan upprätthållas.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ukrainakriget2022-02-26 15:17

På måndag åker Khashayar Farmanbar till ett extrainsatt möte med EU:s energiministrar för att diskutera hur den säkerhetspolitiska utvecklingen påverkar Rysslands energiexport.

Han är öppen med att "prisfluktuationer" kan leda till oro och osäkerhet i Europa. Den ryska naturgasexporten utgör cirka en femtedel av den europeiska gasförsörjningen.

Samtidigt betonar ministern hur litet det svenska energiberoendet är av rysk gas och olja.

– Endast två procent av den svenska totala energitillförseln utgörs av naturgas och uppskattningsvis hälften skulle i nuläget kunna komma från Ryssland, säger Khashayar Farmanbar på en pressträff.

– Förra året utgjorde den ryska råoljeimporten endast åtta procent av den totala svenska råoljeimporten. Den råolja som importeras från Ryssland bedöms kunna importeras av andra aktörer om behov finns.

Finns alternativ

Han pekar på att oljebolaget Preem i torsdags beslutade att frysa sin import av rysk råolja:

– Det visar att det finns god beredskap och praktiska möjligheter att avsluta import av rysk olja och ändå klara den svenska drivmedelsförsörjningen.

Världsmarknadspriserna på olja och naturgas har stigit markant sedan i höstas på grund av utveckling i Ukraina. Skulle Ryssland strypa tillförseln väntas priset pressas upp ännu högre

– Det finns inga indikationer på att ett avbrott i de ryska oljeleveranserna skulle vara aktuellt, säger Khashayar Farmanbar.

– Men situationen i Ukraina har visat på oförutsägbarheten i Rysslands agerande. Det är svårt att spekulera i hur sannolikt det är att Ryssland skulle vidta motåtgärder.

Hur Sverige kommer att ställa sig till eventuella förslag om att införa sanktioner mot Ryssland som även omfattar gas- och oljeexport, vill energiministern inte gå in på. Han ber också att få återkomma vad gäller frågan om Sverige kan tänka sig att sluta köpa rysk gas och olja.

"Robust" försörjning

Så här sammanfattar Khashayar Farmanbar landets energiläge efter krigsutbrottet:

– I nuläget är bedömningen att det inte finns någon akut risk för brist eller försörjningsstörningar i leveranserna av el, gas eller drivmedel i Sverige.

– Vi ser dock en prispåverkan på såväl el, gas som olja. Regeringen följer via sina myndigheter situationen nära. Vi har god beredskap och är beredda för många olika scenarion. Och vi är trygga med att vi den närmast tiden kommer att kunna upprätthålla alla samhällsviktiga funktioner.

En av de myndigheterna är Energimyndigheten som ger denna lägesbild:

"Sverige är betydligt mindre beroende av importerad olja och gas från Ryssland än många andra länder i Europa. Den samlade energiförsörjningen i Sverige är därför över lag robust, även i detta allvarliga läge. Däremot kan Sverige indirekt påverkas genom högre europeiska priser på energibärare som gas, kol, och drivmedel."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!