Karolinska redo ta emot patienter från Ukraina

Karolinska universitetssjukhuset i Solna förbereder för att ta emot patienter från Ukraina. –Vi vet inte om det kommer att hända, men vi ställer upp och hjälper till om behov uppstår, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild.

Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Ukrainakriget2022-02-25 20:04

Sjukhuset planerar för en mängd olika scenarier både vad gäller antal patienter och typ av skador. Beredskap finns för att behandla trauma, ortopedi och intensivvård för såväl barn som vuxna.

Sjukhuset vill inte uppge hur många patienter från Ukraina det finns kapacitet för, men Björn Zoëga säger att det rör sig om "en väsentlig mängd" som kommer att kunna tas emot med kort varsel.

För Karolinska universitetssjukhuset har det varit viktigt att säkerställa att beredskapen får så liten påverkan som möjligt på den ordinarie verksamheten.

– Vi är redo att hjälpa till om de akuta behoven finns och om det uppstår en humanitär kris. Vi kommer att fortsätta att prioritera precis som vi gjort under pandemin och försöka hjälpa så många det går och utifrån medicinska bedömningar avgöra vem som kan vänta och vem som inte kan göra det, säger Björn Zoëga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!