Antalet flyktingar som söker sig från Ukraina till Sverige fram till juni väntas bli 76 000. Barn och ungdomar i gruppen behöver skolgång. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill försäkra sig om att man får full ersättning av regeringen för bland annat utbildning och sociala insatser.
– Flyktingmottagandet är ytterst ett statligt åtagande. I dag har kommunerna inga garantier för att få ersättning för alla de kostnader som kan komma, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom, till TT.
Förskola för ettåringar
SKR har nu skickat in en begäran till regeringen om klargöranden.
Många som kommer till Sverige är kvinnor med barn. Enligt de regler som gäller i dag får kommunerna statlig ersättning för förskola i 15 timmar per vecka från tre års ålder. Det är en regel SKR nu vill ha ett undantag ifrån, säger Wallenskog.
– För att de kvinnor som har barn snabbt ska komma i arbete krävs det att de erbjuds förskola för barn från ett år och för fler timmar än 15 i veckan.
Ett annat undantag SKR vill ha rör den kvittoredovisning som gäller för sociala merkostnader.
– Under flyktingkrisen 2015 fick kommunerna ofta lov att ansöka om ersättning utifrån sina kvitton. Det systemet tycker vi ska ersättas med schablonbeloppsutbetalningar som man inte behöver ansöka om.
Pengar till hemtjänst
Enligt SKR får kommunerna i dag inte ersättning för alla insatser som också kan bli aktuella.
– Det gäller till exempel modersmålsundervisning. Dagens ersättning är för låg för att barnen ska få läsa sitt modersmål, säger Wallenskog.
Ersättningen för en elev med flyktingstatus i förskola, grundskola och gymnasieskola är nämligen lägre än den man får för andra elever, påpekar SKR. Ersättningen borde vara samma för alla, menar organisationen.
SKR vill ha också ha tydliga besked om pengarna för bland annat hemtjänst.
– I vissa fall kan äldreomsorg bli aktuellt. Där vill vi ha besked om vilken ersättning som kommer att gälla.
SKR har tidigare skickat in en hemställan till regeringen om ersättningar för boendet.