Livregementets husarer K3 har fått vänta länge på sitt kungliga besök.
Ceremonin där kung Carl XVI Gustaf lämnar över regementets nya standar, ett slags fälttecken, har varit planerad i flera år men skjutits upp gång på gång på grund av pandemin.
När kungen till sist besöker besöker Karlsborg, en solig men isande kall marsmåndag, överskuggas besöket återigen av större världshändelser.
– Europa befinner sig i en utomordentligt svår situation, svårare än på länge, säger han.
"Humanitär katastrof"
På regementets grustäckta gård står 400 militärer i raka rader, men när kungen talar om Rysslands invasion av Ukraina vänder han sig "till alla i Sverige".
– Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri- och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum. Människor flyr sina hem och sitt land, familjer splittras, oskyldiga dör.
Kungen sluter upp bakom de fördömanden som redan gjorts av Sverige tillsammans med övriga EU-länder.
– Våra tankar går till det ukrainska folket. Sverige som nation bistår på olika sätt och många enskilda och organisationer i Sverige och utomlands gör nu ovärderliga insatser för att hjälpa. Det som nu händer i vårt närområde har påtagliga konsekvenser också för Sverige, säger kungen och tillägger:
– Det understryker allvaret i och betydelsen av den svenska försvarsmaktens verksamhet.
Kungen: Är inte orolig själv
I en intervju med TT betonar kungen återigen allvaret i situationen.
– Vi vet inte riktigt vart det tar vägen någonstans men vi måste tänka på det ukrainska folket. Det är ju ett fruktansvärt lidande som de nu får uppleva, säger han.
Kung Carl XVI Gustaf anser att även svenskar kan hjälpa till.
– Vi kan donera en liten summa pengar till hjälpinsatser och så vidare. Det hjälper dig själv att må bättre men framför allt så stöttar det ju det ukrainska folket.
TT: Vad tänker kungen själv om situationen, är kungen orolig?
– Nej orolig ska man inte vara, men man ska ta situationen på allvar och det gör vi ju. Statsledningen, regering och riksdag, följer det här väldigt nära.
Som privatperson gäller det att hålla sig uppdaterad och följa nyheterna "på bästa sätt", menar kungen.
– Men man ska vara varsam när man tar del av det och uppmärksam på vad som sägs. Vi har ju talat mycket om desinformation och så vidare, i sådana här tider ska man tänka på det ytterligare, säger han.