Kvinnorna på flykt: "Vi ska inte stanna länge"

Från explosioner, beskjutning och skräck – till säkerheten i Sverige. Men hemlängtan och ovisshet inför framtiden är svår.
–Vi ska inte stanna länge. Vi vill åka hem, för vi har människor som väntar på oss, säger Julia Nekrasova som flytt från Kiev.

Julia Nekrasova använder Google translate på telefonen på en mötesplats för ukrainare som sedan en vecka finns i en lokal i Hässleholms kulturhus.

Julia Nekrasova använder Google translate på telefonen på en mötesplats för ukrainare som sedan en vecka finns i en lokal i Hässleholms kulturhus.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ukrainakriget2022-04-15 06:30

Med två barn och utgånget pass tar sig 45-åriga Julia Nekrasova till Rumänien. Där får de tak över huvudet i ett kloster, i väntan på besked om var man kan åka.

– En präst sade att det fanns människor i Sverige som var redo att hjälpa, berättar hon när TT möter henne på flyktens slutdestination – Hässleholm.

TT: Vad visste du om Sverige?

– Jag kände inte till någonting förutom om svenska banker. Att det är bra ekonomi i Sverige, stabil ekonomi och stabilt liv.

Två av hennes barn är med i Sverige. Men Julia Nekrasova har tre. Äldsta dottern, 19 år, är kvar i Kiev med sin pappa, berättar hon med sorgsen blick när TT möter henne på en mötesplats för ukrainare i Hässleholm.

– Hem, vi vill åka hem. Till vår familj.

"Man kunde inte välja"

Vid ett bord intill sitter Natalia Chernihova och Olga Fariga, två 34-åriga kvinnor från Charkiv som känner varandra sedan tidigare.

Väninnorna berättar att de flydde tillsammans, med barn och ett husdjur – en liten kanin.

Färden går först till Kiev, en svår och lång resa som delvis sker under beskjutning, berättar Olga Fariga.

– 18 timmar. Sedan fortsatte vi till Polen, det tog två dagar.

I Polen hamnar de i ett shoppingcentrum som gjorts om till flyktingförläggning. Där får de vänta – men de vet inte på vad.

– Vi visste inte till vilket land eller vart vi skulle åka, säger Olga Fariga och fortsätter:

– Man kunde inte välja, utan fick vänta på en fri plats för att åka.

"Man måste jobba"

De båda vännerna har nu inkvarterats hos en familj i Hässleholm. Den akuta rädslan är över och tacksamheten är stor. Men hemlängtan och oron för de som stannat kvar i krigets Ukraina är svår.

– Vi väntar på att kriget ska ta slut så att vi kan åka hem, säger Olga Fariga.

Hur länge deras vistelse i Sverige faktiskt blir kan de inte spekulera i.

– Nu är det väldigt farligt att åka tillbaka, konstaterar Natalia Chernihova.

Det faktum att ingen av dem talar engelska försvårar dock möjligheten att ta sig fram i Sverige, fortsätter Natalia Chernihova, som arbetat som kock i hemlandet.

– Det första man tänker är att man måste jobba så att man kan köpa mat. Hur ska det gå om vi inte kan språket – och var ska vi bo?

Fakta: Kriget i Ukraina

24 februari inledde Ryssland en invasion av Ukraina. Sedan dess har över 4,5 miljoner människor flytt landet och över sju miljoner beräknas vara internflyktingar.

Ryssland anklagas för flera krigsförbrytelser under kriget och människor vittnar om att civila skjutits ihjäl och kvinnor våldtagits.

Ryssland kontrollerade innan kriget delar av Donetsk och Luhansk i östra i Ukraina, efter att olagligt ha annekterat Krimhalvön 2014.

Omfattande sanktioner från flera av världens länder och EU har införts mot Ryssland sedan krigets start.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!