Lagändring ska ge flyktingboenden snabbt

Regeringen går vidare med förslag om slopade krav på bygglov och andra lättnader för att det snabbt ska gå att få fram boenden till personer som flyr från Ukraina.

Bostadsminister Johan Danielsson (S) går vidare med ett lagförslag som ska bana väg för att snabbt ordna boende åt personer som flyr kriget i Ukraina. Arkivbild.

Bostadsminister Johan Danielsson (S) går vidare med ett lagförslag som ska bana väg för att snabbt ordna boende åt personer som flyr kriget i Ukraina. Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ukrainakriget2022-03-22 12:39

Enligt bostads- och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) kommer regeringen att ta beslut om en lagrådsremiss på torsdag, den 24 mars.

Det öppnar för en ändring i plan- och bygglagen den 2 maj, men de nya regler som den innebär ska gälla retroaktivt från och med den 15 mars.

– Det är viktigt så att vi inte får en fördröjning utan att kommuner och myndigheter kan gå vidare och planera för det mottagande som behövs, säger Johan Danielsson till TT.

Uppdaterar lag

I praktiken handlar förslagen om att uppdatera ändringar som gjordes 2015, då för att snabbt kunna få fram boendeplatser för de många asylsökande som då kom. De ändringar som nu görs handlar om att utvidga lagen för att omfatta personer från Ukraina som söker skydd tillfälligt enligt det så kallade massflyktsdirektivet.

Kopplade till lagändringen är två ändringar i förordningar, som regeringen själv beslutar om. Den ena innebär slopade krav på bygglov och en del andra undantag från regler i plan- och bygglagen. Det rör sig då om så kallade ankomstboenden, enkla boenden i lokaler som annars används för annat.

Den andra förordningen innebär möjlighet för statliga myndigheter att snabbt kunna slå upp tältläger på statlig mark.

Behovet oklart

Hur stort behovet är och blir är fortfarande oklart. Hittills har över 16 000 personer registrerat sig hos Migrationsverket men många av dem har ordnat eget boende hos släktingar och vänner eller genom organisationer. Enligt Migrationsverkets huvudscenario väntas totalt 76 000 personer på flykt undan kriget i Ukraina komma till Sverige fram till den 1 juli.

Men i verkets högalternativ skulle så många som 212 000 personer kunna söka sig till Sverige.

På fredag ska Johan Danielsson och migrationsminister Anders Ygeman (S) ha ett möte med kommunernas företrädare, Sveriges kommuner och regioner (SKR), länsstyrelser och företrädare för fastighetsägare och kommunala bostadsbolag. Syftet är att få ett grepp om lediga lokaler och boenden som kan rymma personer som kommit till Sverige.

– Vi har fått indikationer på att det kan finnas lediga lokaler som kan användas, säger Johan Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!