Amnesty Sverige uppskattar att omkring 1 000 medlemmar lämnat efter helgen.
– Vi har fått väldigt mycket reaktioner, både i sociala medier, via mejl och genom telefonsamtal. En stor del av de kommentarerna har handlat om "varför gör ni det här?", säger Anna Johansson.
Syftet – med att kritisera Ukrainas militära taktik – var enligt henne att skydda civila och att uppmärksamma den ukrainska civilbefolkningens utsatta situation och rätt till skydd.
"Vi har misslyckats"
– Men det är alldeles uppenbart att det budskapet inte har gått fram. I stället har vårt uttalande skapat oro, vrede, frustration – inte minst i Ukraina. Det innebär att vi har misslyckats med att nå ut med vårt budskap. Det är jag verkligen uppriktigt ledsen för.
I tisdags meddelande författaren och medgrundaren Per Wästberg att han efter 60 års medlemskap lämnar Amnesty Sverige.
– Det är naturligtvis jättetråkigt. Jag har inte haft möjlighet att prata med Per, men det skulle jag väldigt gärna göra och höra personligen vad hans kritik består av, kommenterar Anna Johansson.
Kan bli ännu fler
Hon menar att det är för tidigt att uppskatta den exakta slutnotan i fråga om medlemstapp.
– Jag tror att vi kommer att behöva följa den här situationen noga. Vi har inte det slutgiltiga svaret ännu.
Det var förra veckan som Amnesty International i ett pressmeddelande riktade skarp kritik mot Ukraina och hävdade att landet bryter mot internationell lag och sätter civila i fara genom att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser.