Det blir det andra militära stödpaket som Sverige skickar till Ukraina sedan Ryssland attackerade landet 24 februari. Paketet kostar totalt 205 miljoner: 185 miljoner för pansarskotten och 20 miljoner för minröjningsutrustningen.
Riksdagens finansutskott behandlade det nya militära stödpaketet på onsdagseftermiddagen – men utskottet var helt enigt och mötet tog bara några minuter
Paketet ska klubbas i riksdagen på torsdag klockan 15.20.
– Vi tycker att det är oerhört viktigt att på ett aktivt sätt fortsätta att stödja Ukraina, säger Hultqvist till TT.
– Det är väldigt glädjande att de kan förhindra de ryska planerna på framgång i Ukraina. Deras kamp är ju också en kamp för den europeiska säkerhetsordningen.
Redan i det förra militära stödpaketet skickade Sverige 5 000 pansarskott till Ukraina. Nu skickas alltså ytterligare 5 000.
– Pansarskott är ett vapen som mycket enkelt går att hantera och inte kräver ytterligare utbildning från vår sida. De är enkla att sköta, säger Hultqvist.
Efterfrågad materiel
I det andra militära stödpaketet finns även utrustning för minröjning.
– Vi har under många år haft ett samarbete mellan Sverige, genom Swedec, och Ukraina om minröjning, så att vi har utbildat personal under lång tid, säger Hultqvist.
– Det här är materiel som är efterfrågad och de har också kompetens att hantera det.
Högt på Ukrainas önskelista står det mer avancerade pansarvärnsvapnet NLAW och luftvärnsrobotar.
TT: Varför skickar Sverige just pansarskott?
– Vi balanserar ju av det här med vad vi kan avstå och vad vi kan ersätta snabbt. Det handlar om den samlade balansen i svensk försvarsmakt och hur vi ersätter det vi lämnar bort, säger Hultqvist.
TT: Kan vi ge bort ännu mer vapen utan att det drabbar svenskt försvar?
– Vi gör vad vi kan. Nu har vi gjort omgångar. Det är möjligt att vi kan göra ytterligare. Det är i så fall något jag får återkomma till, säger Hultqvist.
TT: Ser regeringen någon risk för motreaktioner från rysk sida mot Sverige?
– Det finns risker med allt man gör i de här sammanhangen. Men jag och vi tycker att solidariteten med Ukraina i det här läget är väldigt viktig, säger Hultqvist.
Riksdagen överens
Vänsterpartiet röstade emot det första paketet, men partistyrelsen omprövade sedan sitt ställningstagande och svängde. Nu ger man grönt ljus.
– Det är min upplevelse att det finns en stor enighet inom partiet om att stödja det ukrainska folket. Vi har haft tidigare partibeslut där vi varit tveksamma till det här och på det sättet är det här en ny politik för oss, säger Håkan Svenneling (V).
Han säger att han inte förväntar sig några stora interna partidiskussioner efter dagens besked.
Moderaternas Hans Wallmark säger att partiet har legat på för det här andra paketet.
– Jag tror att vi kommer behöva fler paket. Men det är en styrka i att vi kan göra det här i bred enighet, säger han.
Vill ha mer avancerad utrustning
Liberalernas Mats Persson vill att man skickar mer avancerad utrustning.
– Det handlar om luftvärnsrobotar så att man på ett påtagligt sätt kan kan förstärka den ukrainska arméns förmåga att stå emot de fasansfulla flyganfall som Ryssland bedriver, säger han.
Oscar Sjöstedt (SD) får frågan om Sverigedemokraterna är nöjda.
– Ja, det är vi. Sedan kan man alltid ställa sig fråga om det går att göra ännu mer, säger han och tillägger att det är upp till Försvarsmakten att göra analysen om vad man bör skicka sett vill vad som "finns i våra lador".
Centerns Martin Ådahl säger att det här paketet är bra men "naturligtvis inte räcker".
– Vi hoppas det kommer mer framöver, säger han.
Det första militära stödpaketet beslutades en leverans till Ukraina, efter regeringens förslag, om 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och – precis som nu – 5 000 Pansarskott 86, till en kostnad av ungefär 400 miljoner kronor.