– Energi fortsätter tyvärr att vara sanktionernas blinda fläck. Vi måste slå på Putin där det gör som allra ondast, säger språkröret Per Bolund.
– Samtidigt som vi stöttar Ukraina med vapen, mat och andra förnödenheter, så fortsätter vi att fylla Putins krigskassa med våra gas- och oljepengar.
Sverige har en relativ liten import av rysk energi, till skillnad från flera andra länder i Europa. Ett importförbud av rysk energi skulle slå hårt mot energiförsörjningen.
– Vi måste gemensamt inom EU fylla på det energibortfall som sanktionerna skapar. Europas energiproduktion kommer att behöva öka och konsumtionen minska, säger Bolund.
Solidarisk produktion
Han tror att svensk energiexport skulle kunna fylla en del av det energibortfallet. Men det skulle förstås inte räcka. För att kunna hantera konsekvenserna av sanktionerna vill partiet se "en europeisk energisolidaritet".
– Att vi solidariskt kan producera och distribuera el för att hålla nere priserna så mycket det går för de europeiska konsumenterna och företagen, säger språkröret Märta Stenevi.
Om EU skulle införa sanktioner mot rysk energi kommer de europeiska energipriserna att stiga, vilket även påverkar Sverige.
Miljöpartiet har därför flera förslag som ska stötta hushåll och företag. Totalt handlar det om krisstöd för 20 miljarder kronor, men de flesta av förslagen har presenterats tidigare, till exempel en särskild skattesänkning för hushåll på landsbygden och skattesänkningar på biodrivmedel.
Mer stöd för dyr el
Nytt är att partiet vill utöka stödet för höjda elpriser med 7,4 miljarder kronor, enligt den modell som MP och V tagit fram. Jämfört med regeringens stöd ger den mer pengar till hushåll i södra delarna av landet och till hushåll med svag ekonomi.
– Vi blev vana under pandemin att jobba med krisstöd, men nu är vi igen i en situation där det måste vara fokus på att snabbt kunna få ut krisstöd till medborgare och företag, för att ha möjlighet att agera kraftfullt, säger Märta Stenevi.
MP vill även att näringslivet tillsammans med relevanta myndigheter ser över hur energiproduktionen och exporten kan öka i närtid och minska energikonsumtionen.