MSB: Flera cyberattacker mot Sverige

Det försämrade säkerhetspolitiska läget sedan Rysslands invasion av Ukraina påverkar Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har observerat flera cyberattacker de senaste veckorna.

"Vi ska hålla oss välinformerade, vi ska vara källkritiska och vi ska visa omtanke som en del i vår viktiga motståndskraft", säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Arkivbild.

"Vi ska hålla oss välinformerade, vi ska vara källkritiska och vi ska visa omtanke som en del i vår viktiga motståndskraft", säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ukrainakriget2022-03-23 15:39

Flera myndigheter samt verksamheter inom finans- och transportsektorn har utsatts för överbelastningsattacker, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka vid en pressträff.

Observationerna kommer från Cert-se, som är en del av MSB och har till uppgift att hantera och förebygga it-incidenter i samhället.

– Vi vill uppmana alla att se till att anmäla eller rapportera it-incidenter till cert.se, säger Charlotte Petri Gornitzka.

– Om man misstänker något brottsligt, anmäl också till polisen.

Cert-se uppmanar alla organisationer att skärpa uppmärksamheten kring nätfiske och överbelastningsattacker, vilket rimligtvis också har ökat anmälningsbenägenheten.

Begränsad påverkan

Den säkerhetspolitiska påverkan på samhällskritisk verksamhet i Sverige bedöms fortfarande vara begränsad, enligt MSB.

Men belastningen ökar i systemen, inte minst när det handlar om att ta emot de som flytt kriget, säger Charlotte Petri Gornitzka.

– Vi behöver säkerställa vår uthållighet.

Länsstyrelserna i Sverige redovisar regelbundet till regeringen hur den ryska invasionen påverkar Sveriges olika län. Det handlar om påverkan på migration, cybersäkerhet, kommunikation och information, näringsliv samt andra allmänna frågor.

– Vi ser ett stort engagemang från allmänheten. Både i vilja att hjälpa människor som flytt Ukraina, samt att anmälningar till hemvärnet ökar väldigt snabbt, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Tufft mottagande

Många kommuner utökar nu sin förskole- och skolverksamhet för att kunna ge undervisning till de barn som flytt Ukraina, tillägger han.

Det finns farhågor om att människor som flyr utnyttjas i kriminella syften, till exempel vid trafficking.

Över 20 000 flyktingar från Ukraina har hittills registrerat sig hos Migrationsverket.

– Vi har tagit emot lika många ansökningar på en vecka som vi gjorde på hela förra året, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på nationella operativa avdelningen på Migrationsverket.

– Vi hade svårt att mäkta med i början, vi börjar nu får en balans.

Nu pågår ett intensivt arbete på myndigheten för att få fram boendeplatser för de ukrainska flyktingar som inte ordnat en egen bostad.

Radioaktiva utsläpp?

Konsekvenserna av en händelse som leder till radioaktiva utsläpp i Ukraina är begränsade av de stora avstånd som finns mellan länderna.

– Om en sådan händelse inträffar är det livsmedelsproduktion som kan påverkas i Sverige. Strålsäkerhetsmyndigheten följer läget och har bra information på sin hemsida, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Till alla som handlar till sin krislåda med livsmedel och andra förnödenheter, säger generaldirektören:

– Preppa solidariskt. Det kommer att räcka om vi preppar solidariskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!