Rysslands invasion av Ukraina som är inne på sin andra vecka har satt fokus på frågan om Sveriges krisberedskap. MSB uppgav tidigare i veckan att man sett ett ökat intresse för hur det står till med svenska skyddsrum och var de finns.
Nu vittnar myndigheten om att många fastighetsägare hört av sig den senaste veckan eftersom hyresgäster kräver att skyddsrum städas ur eller rustas upp för användning.
Vid krig eller konflikter
– Det är några fastighetsägare som har börjat rensa ur skyddsrummen för att ställa i ordning dem, men det är något man gör först när regeringen beordrat höjd beredskap, säger Anders Johannesson vid enheten för befolkningsskydd på MSB och fortsätter:
– Sedan har också hyresgäster och människor runt om jagat på fastighetsägare; "nu får ni väl sätta fart och göra något, här saknas det en skylt", trots att vi inte har höjd beredskap och att vi inte ska göra någonting med skyddsrummen ännu.
Den höjda beredskapen är något regeringen kan besluta om vid krig eller konflikter i vårt närområde för att stärka Sveriges möjligheter att försvara sig.
Fastighetsägarnas ansvar
Fastighetsägare är ansvariga för att underhålla och utrusta skyddsrummen. Så på ett sätt är det bra att det blir lite fart på dem, men än är det inte dags, säger Johannesson. Han betonar att vi än så länge kan ta det lugnt i skyddsrumsfrågan.
– Ibland kan det kännas lite som att ju mer vi informerar desto mer oroliga blir människor, men all information vi sprider är för att man ska ha lite mer kunskap den dagen vi behöver använda dem. Men än så länge är vi inte i krig och än så länge har inte regeringen höjt beredskapen och därför är vi inte i det läget att några skyddsrum ska ställas i ordning, säger Anders Johannesson.