– Man ska inte förvänta sig ett skarpt förslag om Natomedlemskap eller inte, just för att vi befinner oss i den situation vi befinner oss i, sade utrikesminister Ann Linde (S) efter det första mötet med riksdagspartiernas företrädare.
I krigs- eller krissituation gör man bäst i att undvika förhastade beslut om säkerhetspolitik, enligt henne.
Ytterligare sju möten ska hållas inför slutrapporten den 31 maj. Linde betonar flera gånger att det inte är en Natoutredning som nu har dragit i gång.
– Däremot diskuterat vi självklart vår relation till Nato i den här analysen, säger Linde och framhåller det djupa och utvecklade samarbete som Sverige redan har med försvarsalliansen.
Den senaste säkerhetspolitiska analysen gjordes inom ramen för försvarsberedningen 2019. Det är den som nu ska kompletteras efter Rysslands attack på Ukraina.
– Vi är alla väldigt besjälade av vad den ryska invasionen kan innebära för Sveriges säkerhet, säger Linde som leder arbetet tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S).
"Ingen Natoutredning"
Regeringen och oppositionen ska bland annat analysera hur kriget påverkar Sveriges internationella samarbeten. För de fyra borgerliga partierna är attacken ett självklart argument för att Sverige måste gå med i Nato.
– Självklart är det en fråga som ska tas upp och belysas, säger försvarsminister Hultqvist om medlemskapsfrågan.
För de borgerliga partierna är Natofrågan och samspelet med Finland avgörande. Mikael Oscarsson (KD) anser att regeringen redan borde ha uttalat en option att gå med i Nato, i enlighet med Finlands vid det här laget 25 år gamla hållning.
– Om Finland är på väg mot ett medlemskap måste Sverige hitta en formel för att hänga med, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.
Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling konstaterar att de borgerliga partierna trycker på hårt i Natofrågan. Men han anser att det är fel att diskutera det nu, och än mer att sikta mot medlemskap. Det skulle försämra Sveriges säkerhet, hävdar han.
– Jag tycker att statsministern har haft rätt om riskerna med ett Natomedlemskap, säger Svenneling.
Han syftar på att Magdalena Andersson sagt att en kursändring i riktning Nato nu skulle destabilisera ett redan allvarligt läge.
Finland deltog
En del av analysen ska ta upp vad ett eventuellt finländskt Natomedlemskap skulle innebära för Sverige. Den finländske utrikesministern Pekka Haavisto deltog på det första mötet via länk.
Även i Finland ska man ta fram en ny säkerhetspolitisk rapport. Enligt Ann Linde skiljer sig den processen från Sverige dock på flera sätt. Ett är att den finländska rapporten tas fram inom regeringskansliet för att sedan presenteras för den finländska riksdagen i mitten av april. Den rapporten är också bredare än den svenska som enbart fokuserar på säkerhetspolitiken.
Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson säger:
– Det verkar finnas en öppenhet från regeringen att lägga alla möjliga scenarier på bordet och att utreda alla säkerhetspolitiska utvecklingsmönster. Även Natofrågan, och det tycker vi är klokt.
SD svängde för mindre en än vecka sedan om Nato, från ett klart nej. Partiledningen har nu mandat att snabbt kunna stödja en svensk ansökan om medlemskap i Nato om läget kräver det.