När de nordiska statsministrarna, under Norges värdskap, mötte den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i Oslo kom frågan om den olika synen på ryssars möjligheter att få visum till EU-länderna och Norge upp.
– Det är inte det ryska folkets krig mot Ukraina, det är Putins krig mot Ukraina, sade Scholz och nämnde ett av de skäl som han anser talar emot att strama åt reglerna och möjligheterna.
Finlands statsminister Sanna Marin, som driver på i EU tillsammans med de baltiska länderna, kontrade direkt.
– Det var inte den ryska allmänheten som startade kriget, men vi måste samtidigt ha klart för oss att de stödjer kriget. Det är inte rätt att ryska medborgare kan resa runt i Europa, vara turister och besöka sevärdheter samtidigt som Ryssland dödar människor i Ukraina. Vi måste diskutera det här i EU, sade Marin och begärde att frågan ska upp till diskussion i EU.
Statsminister Magdalena Andersson (S) hävdar att frågan inte är svart eller vit och att den svenska regeringen ännu överväger vilken linje som ska väljas – den finska eller den tyska.
– Å ena sidan är det klart att jag kan förstå att man kan tycka att det är provocerande, inte minst i Ukraina, att ryssar kan åka och återhämta sig i Europa när ett europeisk land har blivit angripet (av dem), säger Andersson till TT efter pressträffen när hon utvecklar vad Sverige gör.
– Men det är ju den ryska statsledningen som har beslutat om det här kriget, inte det ryska folket. Och det är ju inte ovanligt att människor som flyr Ryssland gör det via turistvisum.
Den danska statsministern Mette Frederiksen vill också se en diskussion, den är angelägen. Men blir det fler sanktioner är det också viktigt att bevara enigheten i EU, anser hon.