Odlare oroliga för ukrainska säsongsarbetare

Närmare 2 000 säsongsarbetare från Ukraina kom till Sverige i fjol för att hjälpa till med det svenska lantbruket. Sedan kriget bröt ut känner många svenska odlare nu en dubbel oro – dels för sina ukrainska medarbetares säkerhet, dels för den egna verksamheten.

Kriget i Ukraina kan få konsekvenser för svenska odlingar. Arkivbild.

Kriget i Ukraina kan få konsekvenser för svenska odlingar. Arkivbild.

Foto: Torstein Bøe/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-19 18:15

Marcus Söderlind är ordförande för LRF Trädgård, branschorganisation för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär, potatis samt prydnads- och plantskoleväxter. Många odlare har ukrainska säsongsarbetare som återkommer år efter år, och är nu djupt oroade för dem.

– Den oron delar alla trädgårdsföretagare som har arbetskraft från Ukraina. Jag har hört från odlare som pratat med ukrainare på flykt hur en del av dem är instängda, och andra får man ingen kontakt med. Ovanpå det kommer oron för hur det ska gå med den egna verksamheten, säger han.

Letar bland kontakter

Många odlare funderar nu på alternativa sätt att lösa odlingssäsongen, om kriget drar ut på tiden. Ett kan vara att anställa via kontakter inom den grupp av ukrainska flyktingar som kommer till Sverige.

– Min bild är att redan när man såg att invasionen var ett faktum började alla fundera på hur man löser det här. Antingen har man kanaler i andra länder, eller så avvaktar man massflyktsdirektivet och försöker leta i sina kontakter, säger Marcus Söderlind.

– Vi jobbar för högtryck med dialog mot departementet och Migrationsverket. Vi fick in väldigt många frågor innan massflyktsdirektivet togs på EU-nivå, konstaterar han.

Omkring hälften av säsongsarbetarna från Ukraina brukar vara kvinnor och hälften män. Merparten av flyktingarna som nu kommer till Sverige från Ukraina är kvinnor och barn, då männen måste stanna för att försvara landet.

"Blir värre och värre"

Bär- och grönsaksodlare Alf Bjelkenstedt på Lida trädgård utanför Norrköping har årligen ett 100-tal säsongsarbetare, varav cirka hälften från Ukraina, vilket P4 Östergötland var först med att berätta om.

Många av hans säsongsarbetare kommer från Lviv i väst, där det varit relativt lugnt. Men ett 20-tal är från Kirovograd nära Kiev.

– Där är det oroligt just nu. Alla är inte med i militären men hjälper till på olika sätt. Rätt som det är kan det komma ett bomblarm, säger han.

När Ryssland invaderade Ukraina var många optimistiska till en början.

– De trodde att de skulle kunna komma hit till sommaren. Men sedan har de förstått att det blir värre och värre, säger han.

Oron för ukrainarna är större är för den egna verksamheten. Behovet av säsongsarbetare kommer att lösa sig, tror han.

– Det är helt vanliga människor som kommer hit, många är familjer, många återkommer år efter år. Klart jag vill de ska vara säkra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!