De senaste veckorna har i snitt ett tiotal ryska medborgare i veckan sökt asyl i Sverige. Men hundratals ryssar kommer varje dag till Finland, på flykt från ett land där det kan innebära fängelse att kalla ett krig för ett krig.
Mycket tyder på att fler kommer att vilja lämna landet där regimen nu sätter allt hårdare press på invånarna. Och en del av dem kan också komma till Sverige.
Och chansen att ryska medborgare bedöms behöva internationellt skydd och därmed beviljas asyl är större nu än före invasionen av Ukraina, enligt Rebecca Thorburn Stern, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.
– Med tanke på den politiska utvecklingen, som blir allt mer repressiv, där bland annat yttrandefriheten och demonstrationsfriheten inskränks tror jag att det kan finnas starkare skäl nu, säger hon.
Risk vid hemvändande viktig
Alla människor har rätt att söka asyl i ett annat land och bedömningarna görs individuellt. Ett skäl till att beviljas asyl är att man vid ett återvändande till hemlandet riskerar att förföljas på grund av sina politiska åsikter. Det är inte ett krav att man har gripits eller utsatts för hot innan man lämnade landet.
— Om en person uppfyller kraven för att få asyl beror på om risken för förföljelse eller annat hot är tillräckligt stor i det enskilda fallet. En person som har varit öppet regimkritisk, löper sannolikt en större risk än en person i mängden på en demonstration, säger Rebecca Thorburn Sterner.
Att inte vilja delta i ett krig som strider mot krigföringens vanliga regler eller där det sker grova kränkningar av mänskliga rättigheter är också något som under vissa omständigheter kan vara skäl för asyl.
De som nu lämnar Ukraina flyr från ett krig och tar sig troligen till närmaste säkra plats. Hur många som kommer att lämna Ryssland och vart de beger sig beror på flera saker.
— Det beror på vilka möjligheter det finns att lämna Ryssland, vart man i så fall kan ta sig, vilka resurser man har och om man har familj någon annanstans i världen. Det är många aspekter som samspelar, säger Rebecca Thorburn Stern.
Ökning i Finland
De senaste åren har omkring 15 procent av de ryska medborgare som sökt asyl i Sverige fått det beviljat, en siffra som nu kan öka. Vilka skäl de ryska medborgare som sökt asyl i Sverige de senaste veckorna uppgivit kan Migrationsverket inte säga någonting om.
”Av sekretesskäl för vi inte statistik över de asylskäl som åberopas”, skriver presskommunikatör Annica Dahlqvist i ett mejl till TT.
Enligt Annika Dahlqvist rapporterar Frontex ökade ankomster av ryska medborgare till bland annat Finland och Estland.