Ryska talmannen stoppades flyga över Sverige

Ett ryskt flygplan med dumans talman Vjatjeslav Volodin ombord stoppades i sista stund från att flyga över Sverige, samma dag som Ryssland inledde invasionen av Ukraina, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Talmannen i det ryska parlamentet, Vjatjeslav Volodin, stoppades i torsdags från att flyga över Sverige. Arkivbild.

Talmannen i det ryska parlamentet, Vjatjeslav Volodin, stoppades i torsdags från att flyga över Sverige. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ukrainakriget2022-02-27 03:03

Planet fick i stället ta en stor oplanerad omväg norr om det svenska luftrummet, vilket ska ha förlängt resan med 2,5 timme.

– Det var en transport av ett ryskt statsflyg som hade tillstånd och efter en bedömning tog vi tillbaka tillståndet, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten till Ekot.

Flygplanet fick heller inte flyga över Finland, enligt Washington Post som var först med att rapportera om nyheten.

Talman Volodin sitter i Rysslands säkerhetsråd och anses ha haft en aktiv roll i samband med att landet erkände utbrytarrepublikerna i östra Ukraina. Den 24 februari, då invasionen inleddes, var han på väg hem till Ryssland efter att ha besökt Nicaragua och Kuba.

– Vi gör kontinuerliga bedömningar vad gäller statsflyg och hur de ska få passera svenskt luftrum. Anledningen till det, när vi göra våra bedömningar, kan vara vilka risker det finns när någon passerar vårt luftrum, säger Jonas Olsson till radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!