Statsministern lovar mer försvarspengar

Mer pengar till försvaret, både här och nu, men också på sikt, är statsminister Magdalena Anderssons (S) besked efter mötet med de andra partiledarna. –Men det kommer fortfarande inget tydligt besked, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill stärka totalförsvaret.

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill stärka totalförsvaret.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ukrainakriget2022-03-02 10:52

I tisdags kväll lovade Magdalena Andersson i ett tv-sänt tal till nationen bland annat mer pengar till svenska försvaret. Vad det betyder är lite oklart. Efter ett partiledarmöte om Ukrainakrisen får hon frågor på vad hon menar:

– Det är både att stärka i närtid och att bygga ut på sikt, säger hon till journalister.

Oppositionen vill se att Sverige satsar två procent av BNP på försvaret.

– Så fort som möjligt, men det tar nog några år, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Enligt honom handlar det om ytterligare tiotals miljarder kronor mer till försvaret per år. Kristersson ser efter mötet bra möjligheter att nå en bred enighet kring mer satsningar på svenska försvaret.

Nya förhandlingar

På torsdagen möts riksdagspartierna för förhandlingar i Försvarsberedningen. Centerpartiets ingång där är att försvaret senast 2025 ska nå två procent av BNP, vilket innebär ett nytillskott på totalt 30-35 miljarder.

– Vi behöver stärka motståndskraften, både i ljuset av Tysklands omsvängning i helgen och att vi har ett helt nytt säkerhetsläge både i Europa och Sverige, säger Centerledaren Annie Lööf.

Hon hoppas att både Socialdemokraterna och Moderaterna ska ställa sig bakom en överenskommelse om ett kraftfullt tillskott.

– Jag tror att det finns en väldigt stor uppslutning kring att stärka totalförsvaret både på kort och lång sikt, säger Lööf.

Inga löften

Flera av partiledarna var inne på samma linje.

– Vi menar att man måste gå snabbare upp mot två procent av BNP, och det verkar flera partier tycka. Sedan är det en annan fråga vad försvaret kan använda på kort sikt och hur mycket pengar man har nytta av. Det måste försvaret svara på, säger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Men Magdalena Andersson vill inte ställa ut några löften om två procent av BNP till försvaret.

– Vi kommer att föra den diskussionen med partierna, säger hon och hänvisar till Försvarsberedningens pågående arbete.

Även Liberalernas ledare Nyamko Sabuni pekar på de konkreta försvarsförhandlingarna som pågår. Hon vill att förstärkningen av försvaret skyndas på.

– Vi behöver komma upp till två procent av BNP så fort som möjligt, för vi behöver vara redo att inleda processen för ett Nato-medlemskap, säger Sabuni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!