– De skänkte många NLAW:s till Ukraina och har ett stort tryck på sig från politisk nivå att återanskaffa så de har tillräckligt med NLAW:s i lager, säger brigadgeneral Mikael Frisell, chef för armémateriel på Försvarets materielverk (FMV).
NLAW har visat sig vara ett effektivt vapen mot främst ryska stridsvagnar i Ukraina.
Är snabbare
FMV har efter krigets utbrott skrivit om ett avtal med Saab om leveranser till det svenska försvarsmakten av NLAW:s, pansarskott och det nya granatgeväret 18. Det är det avtalet som FMV nu låter Storbritannien hoppa på, en överenskommelse undertecknades i London i onsdags.
– Det är detta avtal som Storbritannien är intresserad av att använda så de på ett enklare sätt kan köpa NLAW från Saab, säger Frisell.
– De kommer runt mycket byråkrati. Det går snabbare helt enkelt. De vinner mycket tid så här.
Liknande överenskommelser har FMV gjort med de tre baltiska länderna för att de snabbt ska kunna skaffa till exempel granatgevär 18.
Överenskommelsen mellan FMV och dess brittiska motsvarighet innebär att Sverige och Storbritannien delat upp Saabs produktion av NLAW:s inom ramen för Sveriges avtal mellan sig.
"Få för vårt behov"
På frågan om inte överenskommelsen innebär att Sverige får färre NLAW:s nu än planerat svarar Frisell.
– Vi kommer att få för vårt behov under de kommande åren.
Regeringens och riksdagspartiernas överenskommelse i mars om mer pengar till försvaret har gjort att FMV fått 1,2 miljarder kronor för stärkt pansarvärnsförmåga. En del av de pengarna kommer att användas för att köpa NLAW:s.
NLAW:s har utvecklats i Sverige och Storbritannien, men tillverkas i Storbritannien.
– Sedan får ju Saab överväga om det är tillräckligt med produktionen i Storbritannien eller om de behöver öppna upp i Sverige eller någon annanstans i närområdet med hänsyn till det stora trycket nu. Många länder vill köpa NLAW, säger Frisell.