– Det finns inom ramen för det partnerskap som Sverige och Finland har med Nato en möjlighet att aktivera detta för ett fördjupat informationsutbyte, närmare konsultationer och en koordinerad verksamhet, säger Hultqvist.
Möjligheten för fördjupningen har funnits i regelverket för partnerskapet sedan 2018, men detta är första gången som det aktiveras.
Beslut av NAC
– Både Finland och Sverige har med anledning av den uppkomna situationen gällande Ukraina och det ryska anfallskriget och den inverkan det får på den samlade säkerheten begärt att det ska aktiveras, vilket det har gjort genom ett särskilt beslut inom North Atlantic Council (NAC), säger han.
NAC är Natos högsta beslutande organ.
Sverige deltar sedan lång tid tillbaka i övningar tillsammans med Nato, och enligt Hultqvist är fördjupningen ett sätt att öka Sveriges "informationsbas".
– Ett ökat och fördjupat informationsutbyte ger en ökad säkerhet i olika bedömningar, så det här är ett sätt för oss att använda det regelverk som existerar.
– Jag tycker det är mycket rimligt i den här situationen att vi vidtar den här åtgärden.
Inget närmande
Hultqvist är noga med att det inte rör sig om ett svensk närmande till Nato.
– Det här ingår i vår ordinarie relation till Nato och de här regelverken kom till 2018.
TT: Vad ser du för möjliga reaktioner från rysk sida?
– Vi fattar de beslut som vi vill. Vi är självständiga, fria nationer och vi fattar våra beslut.
Fördjupningen gäller tills vidare, men utgår från den extrema situation som uppstått i och med det ryska anfallet mot Ukraina, säger Hultqvist.
– Det beror på hur länge den här situationen finns. Det är händelserelaterat.