Efter en spänd väntan dök den ukrainska representationen upp på Aleris Rehab Station i Solna, där många av de krigsskadade ukrainare som kommit till Sverige får sin vård.
På plats visades Olena Zelenska, Ukrainas första dam, runt i lokalerna och fick prata med flera av patienterna.
"Svårt med språket"
29-årige Nazar vårdas för en splitterskada i armen som han fick när hans enhet skulle förflytta sig och förstärka ett område vid frontlinjen.
– Jag är tacksam över att vara här och vården jag får är toppklass. Det enda problemet, som jag också nämnde för fru Zelenska, är att det är svårt med språket, säger Nazar via tolk.
Han berättar att han också frågade Olena Zelenska om de senaste attackerna i västra Ukraina, som skett i närheten av hans hemby.
Tackade för orubbligt stöd
I ett uttalande efter besöket tackade Zelenska för mottagandet och för det ”orubbliga stöd och den genuina solidaritet” som Sverige har visat Ukraina och dess befolkning under kriget.
”Vi är tacksamma mot det svenska folket som har öppnat sina dörrar och hjärtan för 50 000 ukrainare som lämnat sitt hemland för att söka skydd från ryska bomber. Vi är tacksamma mot Sveriges regering och riksdag för det militära, ekonomiska och humanitära stödet”, skriver hon i ett uttalande och tillägger:
”Våra nationer delar inte bara färgerna på våra nationella flaggor, utan också gemensamma värderingar om frihet, oberoende och mänsklig värdighet”.
25 krigsskadade på kliniken
Med på mötet var också sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), statsministerns fru Birgitta Ed, Sofia Palmquist, vd på Aleris, och Gunilla Lindgren, operativ chef på mottagningen.
– Det betyder mycket för våra patienter att hon kommer hit och att det uppmärksammas, säger Gunilla Lindgren.
På mottagningen jobbar man med neurologisk rehabilitering, som stroke, men även ryggmärgsskador, neurokirurgiska skador och personer med multitrauma.
2 300 krigsskadade har tagits om hand inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism. 92 av dem har kommit till Sverige och 25 av dem vårdas i Solna.
– Vi tar i princip hand om alla de ukrainska patienter som kommer till Sverige när det gäller rehabiliteringsvård och en stor del av de som kommit hit har betydande skador, berättar Sofia Palmquist, vd på Aleris.
Ukrainas behov styr
Den senaste patienten anlände till centret under fredagen och det väntas också nya patienter kommande vecka.
Enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) är det behovet hos Ukraina och dess befolkning som styr hur vården och rehabiliteringen kommer att utvecklas under krigstiden.
– Detta är ett av våra nationellt högst specialiserade center för den hör sortens rehabilitering. Det är här man tagit emot flest patienter från Ukraina och har den erfarenheten av vad de har med sig speciellt utav trauma från kriget som påverkar människor, säger Ankarberg Johansson.