Ukrainska flyktingar vittnar om krigsbrott

Polisen har hittills fått in ett 15-tal vittnesuppgifter om misstänkta krigsbrott i Ukraina från flyktingar som kommit till Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Patricia Rakic Arle, gruppchef på polisens krigsbrottskommission. Arkivbild.

Patricia Rakic Arle, gruppchef på polisens krigsbrottskommission. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ukrainakriget2022-07-06 04:23

– Det handlar i huvudsak om övergrepp på civila, det kan vara övergrepp på enskilda eller på flera, både enskilda gärningar och angrepp på civila mål, säger Patricia Rakic Arle, chef över gruppen för utredning av krigsbrott vid polisen, till radion.

I april började polisen jobba aktivt med att söka i information från ögonvittnen som kan ha sett misstänkta krigsförbrytelser.

Sedan dess har omkring tio personer hört av sig och vittnat om egna upplevelser av krigsbrott och ytterligare flera har tipsat om andra som ska ha utsatts.

Svenska åklagare inledde redan i mars en förundersökning om grov krigsförbrytelse.

Det är en så kallad strukturell förundersökning, utan någon utpekad misstänkt, som startats för att så snabbt som möjligt kunna samla in bevisning som kan finnas i Sverige. Materialet kan i framtiden komma att användas i rättsprocesser här eller i en annan stats domstol, eller i en internationell domstol som exempelvis Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!