Viktiga regler om du tar emot flyktingar hemma

MÄnga svenskar vill öppna sina hem för att hjÀlpa flyktingar frÄn Ukraina. Men utöver att ha en lÀmplig bostad finns det regler att ha i Ätanke.

Ukrainska flyktingar pÄ vÀg mot vÀntande bussar efter ankomst till hamnen i Karlskrona för drygt en vecka sedan. Arkivbild.

Ukrainska flyktingar pÄ vÀg mot vÀntande bussar efter ankomst till hamnen i Karlskrona för drygt en vecka sedan. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ukrainakriget2022-03-20 11:40

Behovet av bostÀder till flyktingar frÄn krigets Ukraina Àr stort och mÄnga svenskar har visat intresse för att öppna sina hem. Men det finns vissa lagar och regler att ta hÀnsyn till för att inte riskera sin egen boendesituation.

Att ta emot en flykting som inneboende under kortare tid Àr i regel inga problem, sÄ lÀnge du har en bostad som Àr lÀmplig för det, enligt Fredrik Aldmo, jurist pÄ Familjens Jurist.

– TĂ€nk pĂ„ att det ska vara bra för den som flyttar in hos dig sĂ„ att bostaden Ă€r lĂ€mpad för att bo dĂ€r. Bor du sjĂ€lv i en fyra Ă€r det klart att du kan ta emot en familj, men bor man vĂ€ldigt trĂ„ngt kanske man ska fundera. Och ocksĂ„ tĂ€nka pĂ„ att det hĂ€r Ă€r ingenting man gör för vinnings skull, sĂ€ger han.

Rent juridiskt har dock alla rÀtt att ta emot en inneboende i sitt hem utan att frÄga om lov, oavsett om det Àr en hyresrÀtt, bostadsrÀtt, eller egen fastighet. Samtidigt bör man kÀnna till att man alltid Àr ansvarig om det uppstÄr störningar eller skador pÄ lÀgenheten.

TillstÄnd viktigt

DÀremot fÄr man inte hyra ut en hyresrÀtt i andra hand utan hyresvÀrdens tillstÄnd. Om du inte sjÀlv bor kvar i lÀgenheten rÀknas det som andrahandsuthyrning och kravet pÄ tillstÄnd frÄn vÀrden gÀller oavsett om du tar ut nÄgon hyra eller inte, enligt Fredrik Aldmo.

– Även om jag skulle lĂ„na ut min lĂ€genhet till en familj utan att ta nĂ„got betalt, sĂ„ skulle min hyresvĂ€rd kunna ha synpunkter pĂ„ det. DĂ€r Ă€r det jĂ€tteviktigt att man har ett skriftligt tillstĂ„nd dĂ€r det stĂ„r att familjen ska hyra, sĂ€ger han.

Om man planerar en lÀngre uthyrning av en hyresrÀtt bör man avtala bort besittningsskyddet, som annars trÀder i kraft efter tvÄ Är.

För bostadsrÀtter krÀvs tillstÄnd frÄn föreningen för att hyra ut i andra hand, oavsett om man tar ut ersÀttning eller inte. DÀremot fÄr man Àven hÀr ha inneboende utan sÀrskilt tillstÄnd.

– Problemet dĂ€r Ă€r att enligt bostadsrĂ€ttslagen fĂ„r du inte inhysa nĂ„gon utomstĂ„ende i din lĂ€genhet om det kan vara till vĂ€sentligt men för din förening eller boende. Det skulle kunna vara om det Ă€r mĂ„nga i lĂ€genheten eller spring i trapphuset.

Kolla hemförsÀkring

Fredrik Aldmos rÄd Àr att alltid kontakta hyresvÀrden eller föreningen och att skriva ett hyresavtal med detaljer om hur lÀnge personen ska bo dÀr, hur hög hyran Àr och vad som ingÄr.

Han pÄminner ocksÄ om att man inte fÄr ta ut högre hyra Àn man sjÀlv betalar, samt ett pÄslag för möbler om maximalt 15 procent plus andra faktiska merkostnader. Om man hyr ut ett rum mÄste hyran stÄ i proportion till den hyra man sjÀlv betalar för hela lÀgenheten. Annars kan hyresrÀtten förverkas och man tvingas flytta.

BostadsrÀtts- och fastighetsÀgare riskerar att bli Äterbetalningsskyldiga om hyran anses oskÀligt hög. Som fastighetsÀgare bör man se till att det inte bor för mÄnga i bostaden ur brandsÀkerhets- och störningssynpunkt.

Det Àr dessutom klokt att se över hur hemförsÀkringen pÄverkas av att ha inneboende eller andrahandshyresgÀster.

Regler för ensamkommande

Utöver det kan det vara bra att kÀnna till att Migrationsverket inte förmedlar nÄgra bostÀder frÄn privatpersoner och inte ger nÄgon ekonomisk ersÀttning till den som öppnar sitt hem.

Det Àr ocksÄ viktigt att ensamkommande flyktingbarn inte tas om hand utan godkÀnnande frÄn myndigheter. Den som vill hjÀlpa ett barn under 18 som inte har med sig en vÄrdnadshavare Àr skyldig att kontakta socialtjÀnsten i sin kommun, eftersom ansvaret för stöd, boende och skolgÄng ligger pÄ kommunen.

HjÀlporganisationen Röda Korset uttryckte i förra veckan oro för att situationen ska utnyttjas nÀr mÄnga ensamma kvinnor och barn kommer till Sverige.

De rÄder den som vill hjÀlpa till att gÄ via en organisation sÄ att det finns stöd och kontroll bÄde för flyktingen och för den som öppnar sitt hem. Om man ÀndÄ tar emot nÄgon i hemmet Àr det viktigt att förankra beslutet i familjen och att noga tÀnka över hur Ätagandet ska se ut.

Fredrik Aldmo Àr jurist och kompetensansvarig för fastighetsrÀtt pÄ Familjens Jurist.
Fredrik Aldmo Àr jurist och kompetensansvarig för fastighetsrÀtt pÄ Familjens Jurist.
Fakta: EU:s massflyktsdirektiv

EU:s massflyktsdirektiv började gÀlla den 4 mars. Det innebÀr att ukrainska medborgare omedelbart fÄr skydd i Sverige och ett tidsbegrÀnsat uppehÄllstillstÄnd.

Direkt vid ansökan kan den sökande fÄ hjÀlp med mat och nÄgonstans att bo, om behov finns. NÀr tillstÄnd beviljats av Migrationsverket fÄr personen ocksÄ rÀtt att arbeta, rÀtt att söka grundlÀggande vÄrd, rÀtt till skolgÄng för barn och visst ekonomiskt bistÄnd i Sverige.

Direktivet gÀller alla som Àr ukrainska medborgare och varit bosatta i Ukraina före 24 februari 2022.

KĂ€lla: Migrationsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!