Det är ännu för tidigt att säga hur många som kan komma att söka sig till Sverige, migrationsströmmarna rör sig ännu så länge främst inom Ukraina och i sydvästlig riktning mot grannländer som Ungern, Polen, Rumänien och Moldavien.
– Först därefter kommer man att söka sig vidare västerut i Europa och då tror jag att det främst är länder som Tyskland, Italien och Spanien som är målet för de rörelserna. Portugal har fyra gånger så många ukrainare som Sverige, trots att vi har ungefär samma befolkning, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman vid en pressträff tillsammans med Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.
Få ukrainare i Sverige
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gett order om allmän mobilisering. Värnpliktiga och reservister i alla Ukrainas regioner kommer att kallas in. Enligt Mikael Ribbenvik har det skapats långa köer – upp till tio kilometer långa – vid gränsen till Polen, som har öppnat nio mottagningscenter för flyktingar.
– Det beror inte på polackerna, utan det är Ukraina som har stängt sin gräns och släpper inte ut män mellan 18 och 60 år. Och det gäller samtliga, till och med busschauffören som kanske kör bussen över gränsen, säger Ribbenvik.
Han uppger att Migrationsverket står i ständig kontakt med migrationsmyndigheterna i Ukrainas grannländer.
– I Polen är man mycket bestämd med att hålla sin gräns öppen och ta emot flyktingar från Ukraina. Där finns också en stor ukrainsk befolkning sedan tidigare och vi vet av erfarenhet att man gärna söker sig till länder där man har släkt eller vänner, säger Ribbenvik.
Han uppger att Sverige har en relativt liten ukrainsk diaspora.
– Vi har sett en liten ökning av ansökningar om uppehållstillstånd, men det beror sannolikt på ukrainare som redan befinner sig i landet.
Skickat tält och vatten
Sverige, som redan i dag är en av de största bidragsgivarna till Ukraina, kommer enligt Anders Ygeman att hjälpa Ukraina "på alla sätt vi kan".
– Vi har redan bidragit med tält, vattentankar och elverk till de växande antalet internflyktingar i landet och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ser just nu över de förfrågningar som vi fått via EU:s civilskyddsmekanism.
– Vi är också beredda att hjälpa de länder dit flyktingarna i första hand kommer att söka sig, men Ukrainakrisen har åter igen visat hur brådskande förhandlingen om asyl- och migrationspakten är och att EU-länder gemensamt tar ansvar. Det är inte rimligt att varje uppkommen situation löses slumpmässigt, säger Anders Ygeman.
Extrainsatt ministermöte
TT: Hur säkra kan ni vara att andra länder tar sitt ansvar?
– Säkra kan vi naturligtvis inte vara. De länder som mest hårdnackat har motsatt sig den juridiskt bindande omfördelningen är de som nu är i störst behov av en solidarisk omfördelning, säger Ygeman och nämner Polen som exempel.
Anders Ygeman kommer på söndag att delta i ett extrainsatt migrationsministermöte i Bryssel där den uppkomna situationen ska diskuteras.