Informationspåverkan är ett både effektivt och fungerande grepp som Ryssland använt tidigare, och som man har resurser att ägna mycket tid och kraft åt, konstaterar MPF.
– Det finns anledning för oss att se om det kommer att betyda att man gör någon särskild insats riktad mot Sverige, för att påverka oss eller skada svenska intressen, säger Mikael Östlund.
Myndigheten för psykologiskt försvar inrättades i början av året och har i uppgift att stärka Sveriges förmåga att möta otillbörlig påverkan från främmande makt.
Vill inte avslöja
Att Ryssland är aktivt på desinformationsarenan är tydligt, enligt MPF.
– Det räcker med att gå till de statligt styrda mediekanalerna, Sputnik News och Russia Today. Det handlar både om vilka bilder man visar men också vilket tonfall man har och vilket propagandistiskt uttryckssätt som man klär språket i, säger Mikael Östlund.
Myndigheten vill dock inte uttala sig om vilka eventuella aktiviteter man sett mot Sverige hittills.
– Vi delger inte exakt det vi ser eftersom vi inte vill bidra till att sprida de möjliga narrativen som i så fall används. Sen vill vi inte heller avslöja vilka exempel som vi klassar som kommande från främmande makt eftersom det kan ge dem som står bakom budskapen en bild av vad vi förmår se och inte se, säger Mikael Östlund.
Lätt att manipulera
På sociala medier sprids just nu foton och filmer som påstås komma inifrån konflikten. Bland annat visas dödade och tillfångatagna soldater. Men i det här läget bör man inte lita på all information som kommer inifrån konfliktzonen, betonar MPF.
– Det kan handla om allt från framgångar i de operativa insatser som görs, till förluster och nedskjutna plan – med allt detta finns det ett syfte i att visa att man själv lyckas eller att motståndaren inte lyckas.
För Rysslands del handlar det om att försvaga motståndet i Ukraina. Med informationspåverkan kan man skapa en moralsänkning och tvivel bland befolkningen. Men propagandan ska också legitimera krigsoperationen hemmavid.
Just foton och filmer inifrån kriget ska man hysa ännu större tvivel inför.
– Bilder är inte bara lätta att manipulera i sig, det handlar också om hur man kan veta att fotot är taget nu. Vad är det för tidsstämpel på det? Det är viktigt att ifrågasätta och att hålla en distans, säger Mikael Östlund.
Beredd gå långt
Informationskriget är inget som Ryssland kommer att överge.
– Ryssland och alla som ägnar sig åt desinformation vill skapa en bildsättning som blir ihållande och så tydlig för andra som möjligt, oavsett om den är sann eller falsk, säger Mikael Östlund.
– Det är också så att det kommer att finnas ett "efter" kriget, och då handlar det om att kunna sätta bilden av vad som hände, och vad det har lett till.
Säkerhetspolisen ser just nu ingen förändrad bild av säkerhetshotet i Sverige på kort sikt. Men man understryker vikten av ett "välfungerande säkerhetsskyddsarbete" för att minska sårbarheten i skyddsvärda verksamheter.
"Främmande makt är beredd att gå långt för att gynna såväl sina säkerhets- och försvarspolitiska mål som sina utrikes- och inrikespolitiska intressen. Det som nu sker i Ukraina är ett tydligt exempel på detta", skriver Säpo i ett pressmeddelande.