Svenska krav pÄ att utvisa ryska diplomater

Flera oppositionspartier vill att Sverige gör som andra lÀnder och utvisar ryska diplomater.

Flera oppositionspartier vill att ryska diplomater som jobbar som spioner under tÀckmantel ska utvisas. Arkivbild.

Flera oppositionspartier vill att ryska diplomater som jobbar som spioner under tÀckmantel ska utvisas. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ukrainakrisen2022-03-19 10:56

Det Àr Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som vill utvisa diplomater som jobbar som spioner under tÀckmantel, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi vet enligt SĂ€kerhetspolisen att upp till en tredjedel av de diplomater som finns i Stockholm frĂ„n den ryska ambassaden Ă€r underrĂ€ttelseofficerare. De utgör ett hot mot vĂ„r politiska, ekonomiska och militĂ€ra sĂ€kerhet, sĂ€ger PĂ„l Jonsson, Moderaternas försvarspolitiske talesperson, till TV4.

PÄ en skriftlig frÄga i riksdagen frÄn Markus Wiechel (SD) svarade utrikesminister Ann Linde (S) nyligen att nÀr det gÀller eventuella framtida utvisningar av rysk diplomatisk personal "utesluter Sverige i dagslÀget inga ÄtgÀrder men vi understryker vikten av ett samordnat och enigt agerande inom EU".

I fredags kom beskedet att Estland, Lettland, Litauen och Bulgarien utvisar sammanlagt 20 ryska diplomater.

Först ut var Bulgarien som tillkÀnnagav att ett antal ryska diplomater utvisas ur landet pÄ grund av brott mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Bulgariens formulering Àr vanlig i Àrenden som betecknas som spionage.

Senare under fredagen kom ett liknande uttalande frÄn utrikesdepartementen i baltstaterna Estland, Lettland och Litauen.

Även USA och Slovakien har sedan krigsutbrottet fattat beslut om att utvisa ryska diplomater.

RÀttad: I en tidigare version fanns en siffra över hur mÄnga diplomater det rör sig om, men den vill inte SÀpo bekrÀfta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!