Statsminister Magdalena Andersson (S) kallade på en presskonferens den ryska invasionen av Ukraina för "oprovocerad, olaglig och oförsvarlig".
– Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratisk regering vald av det ukrainska folket, säger hon.
Enligt försvarsminister Peter Hultqvist är den ryska attacken även ett hot mot Sveriges intressen och suveränitet, eftersom den är ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen.
"Förskräckliga uttalanden"
Statsminister Andersson uppger att regeringen följer utvecklingen mycket noga och kommer att fatta de beslut som det säkerhetspolitiska läget kräver.
– Vi förbereder oss för att detta kan bli en långvarig situation, säger hon.
Det är dock inte aktuellt att söka medlemskap i Nato. Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast.
Den ryske presidenten Vladimir Putins tal strax före den ryska attacken har från olika håll tolkats som ett hot om att kärnvapen kan komma att användas om Nato lägger sig i kriget i Ukraina
– Hela det talet är ju fyllt av uttalanden som är förskräckliga och som utöver att de hotar Ukraina också hotar resten av världen och Europa, säger Andersson.
Utrikesminister Ann Linde konstaterar dock att det ligger i Rysslands intressen att använda hot om kärnvapen som en strategisk avskräckning.
– Vår bedömning är att bruk av kärnvapen i detta läge är osannolikt, säger hon.
Stöd till Ukraina
Regeringen förbereder nu för att ge mer stöd till Ukraina både via EU och direkt från Sverige.
– Ytterligare stödåtgärder kommer att bli aktuella, säger statsminister Andersson.
Hon nämner ekonomiskt stöd, men även att försvarsminister Peter Hultqvist (S) nu ska se över vad Sverige kan bistå ukrainarna med för att ytterligare "förstärka deras motståndskraft."
Från oppositionen hörs krav på ökat svenskt stöd till Ukraina, inklusive vapen.
Hultqvist vill inte nu gå in på om det kan bli aktuellt med vapenleveranser. Han bekräftar att det förts resonemang med Ukraina om en "bred palett med olika typer av åtgärder".
– Olika länder är bra på olika saker. Vi stödjer sedan tidigare Ukraina med bland annat minröjning och sjukvårdsmateriel, säger statsministern.
Ambassad flyttas
Enligt regeringen finns det också en ökad beredskap både i EU och Sverige för att ta emot krigsflyktingar.
– Det är naturligtvis viktigt att vi visar solidaritet mot människors som behöver fly och att vi tar det ansvaret gemensamt i EU, säger statsministern.
Regeringen bedömer att Rysslands mål är att, enligt Hultqvists ord, att förstöra den ukrainska staten, förstöra den ukrainska demokratin och skapa rysk dominans och överhöghet. Statsministern räknar med att Ryssland siktar på att byta ut den politiska ledningen i Ukraina.
Andersson uppmanar de svenskar som fortfarande befinner sig i Ukraina att nu lämna landet. Den svenska ambassaden befann sig på torsdagen i Lviv i västra Ukraina, men ska nu flyttas till Polen.
Risk för cyberattack
Senare på torsdagen ska statsminister Andersson deltar i ett EU-toppmöte för ta beslut om ett sanktionspaket mot Ryssland.
– Det kommer gå längre och slå hårdare än något tidigare, säger hon.
I EU finns en oro för att Ryssland kan komma att svara med dolda angrepp, så kallade hybridattacker, framförallt cyberattacker.
– Vi ser självklart att det finns en risk för sådana cyberattacker, men också andra hybridhot mot Sverige. Det är något som myndigheterna varit medvetna om och också planerat för, säger statsministern.
Hon uppmanar också svenskarna till vaksamhet mot desinformation,
– Fråga dig hur trovärdig källan är, tänk också på vilken information du sprider vidare, säger Magdalena Andersson.
Till de som nu oroar sig för vad konsekvenserna av kriget kan bli för Sverige, säger statsministern:
– Det viktigaste i detta läget är att hålla huvudet kallt. Prata gärna med vänner anhöriga och kollegor som är särskilt oroade.