Takskottning – farlig syssla men få olyckor

Det är ett farligt yrke att skotta snö på hustaken. Allvarliga olyckor är däremot relativt ovanliga. –Det är lite till och från, men de allra flesta har bra säkerhet, säger Ulf Kvarnström vid Byggnads.

Takskottare har att göra så här års. Där uppe är säkerheten viktig. Arkivbild.

Takskottare har att göra så här års. Där uppe är säkerheten viktig. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Umeå2021-02-06 20:51

Det hör till årstiden att se snöskottare uppe på hustaken. Deras jobb handlar om att förhindra olyckor som sker när snö och is rasar ner på gatan. Men även att utföra arbetet är i sig riskfyllt.

Förra veckan föll en takskottare i Umeå över fyra meter från ett hustak och blev allvarligt skadad.

Sådana olyckor, där någon faller hela vägen ner på gatan, är inte särskilt vanliga.

– Jag tror det har varit tre sådana olyckor de senaste fem åren, med antingen takmålare eller takskottare som har råkat ut för det där, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnadsarbetareförbundet.

Arbetet sköts enligt honom oftast av plåtslagare och takmålare, yrkesgrupper som har erfarenhet av att jobba på taken.

– De är vana takarbetare och oftast väldigt utbildade. Ibland kommer det in folk som inte har den här utbildningen och då blir det tokigt, säger Kvarnström.

"Ingen utbildning"

Enligt SVT Västerbotten var mannen som föll takmålare, men saknade särskild utbildning i takskottning.

– Vad gäller takskottning har man ingen utbildning över huvud taget. Det ingår inte i deras yrke, säger Kim Berglund, arbetsmiljöansvarig för Norrland på fackförbundet Målarna, till SVT.

Målarna har startat en utredning om Umeåhändelsen parallellt med Arbetsmiljöverket.

Enligt Hans Bergström, företagsrådgivare vid branschorganisationen Plåt & ventföretagen, gav sig orutinerade firmor in i branschen runt 2010.

– Innan dess var de här taken plåtslagarnas domäner. De jobbar på taken och vet hur de ser ut. Sedan var det fler som såg att man kunde tjäna en liten slant, säger han.

Andra olyckor vanligare

Olyckor sker, trots säkerhetskrav.

– Även om man fått utbildning och arbetsgivaren har gjort riskanalys kan det hända att någon tänker "om jag gör så här går det lite fortare", och kanske inte alltid tänker sig för, säger Hans Bergström.

Plåt & ventföretagen driver en utbildning för att säkert skotta tak, men att gå sådana utbildningar är inget krav för att ge sig upp.

– Tittar man lite krasst på det här finns inte så många lagstadgade utbildningar, det är mycket rekommendationer.

Vanligare än fallolyckor är problem nere på marken, att det saknas någon som varnar förbipasserande.

– Då kan man skotta ner snö på folk. Jag har sett att man har fått snö i barnvagnar. Det är väldigt allvarligt, säger Ulf Kvarnström.

Fakta: Säker takskottning

Enligt Arbetsmiljöverkets broschyr "Säkrare snöskottning" finns det en del saker som gäller för att arbetet på taken ska gå säkert till. Bland annat:

  • Två yrkeskunniga personer på taket och minst en trafikvakt på gatan eller marken. Arbetet ska ledas av personal med stor takvana.
  • Innan skottningen börjar ska arbetsgivaren bland annat undersöka taken och tillhandahålla godkänd personlig skyddsutrustning som fallskydd, skyddshjälm och skyddsglasögon.
  • Takskottarna ska ha säkerhetslina och -sele, ögonskydd, snöskyffel, slägga, lämpliga kläder och skor. Det ska finnas utrustning så att de kan kommunicera med personen på gatan.
  • Vakten på gatan ska ha skyddshjälm, signalväst, signalanordning samt kommunikationsutrustning såsom visselpipa, siren eller telefon.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!