Kvällsöppna fritidsgården – barnen kom direkt

Fritidsgården Minimix i Göteborg är så ovanlig att grundaren Mohammed Ali fått pris av Tim Bergling Foundation. Det är en gård för mellanstadiebarn – men öppen på kvällstid.
–Vi såg att det fanns behov, säger han.

Mohammed Ali, Amged Sayed och Shahed Al-Mukhlis i en soffa på Minimix, en fritidsgård på kvällstid för mellanstadiebarn i Hammarkullen.

Mohammed Ali, Amged Sayed och Shahed Al-Mukhlis i en soffa på Minimix, en fritidsgård på kvällstid för mellanstadiebarn i Hammarkullen.

Foto: Adam Ihse / TT

Ungdom2021-12-30 13:13

När Mohammed Ali startade verksamheten ideellt 2015 fanns kritiska röster.

– En del sa: "de här barnen är så små, de ska inte vara ute så sent". Men det var människor som inte är härifrån området, säger Mohammed Ali.

– Det finns barn som är ute på kvällen för att det är trångbott. Det blir inte på samma sätt att vara hemma och ta det lugnt på sitt rum, om det kanske bor tre eller fyra i rummet.

Minimix i Hammarkullen öppnar klockan 17 fyra kvällar i veckan. Man stänger klockan 20.30, men en timma senare på fredagar. På söndagar är öppettiden klockan 14–19.

– Det kom 47 barn direkt, minns Mohammed Ali om den första testkvällen 2015.

Sporrad av motstånd

Han var bara 20 år då, och ordförande i Angereds ungdomsråd. Det gav lite hjälp på möten med politiker och annat kommunfolk.

– Jag fick höra att "du är fortfarande ung" och "du förstår inte det här", sådana ord. Men det var bara roligt. Det gav mig glöd och motivation!

Så talar en eldsjäl. Och efter ett tag var kommunen med på noterna. Mohammed Ali blev anställd för att sköta verksamheten han själv startat.

När TT Nyhetsbyrån hälsar på hos Minimix är stämningen väldigt trevlig, trots att det populära biljardbordet är skraltigt och inte kan användas för dagen.

Spel ger relation

Det spelas pingis och bordsfotboll. Några barn sitter och pratar. Några ledare gör rostade dubbelmackor, med ajvar som speciell krydda. Lite senare ska man gå till skolans idrottshall och spela fotboll. Det är för kallt för att spela ute.

– Spelen är ett sätt att skapa en relation med barnen. Vårt riktiga jobb börjar när vi har den relationen. Vi kan motivera barnen, stärka deras självförtroende och självkänsla, stärka deras tankar om livet och skolan, säger Mohammed Ali.

Han och kollegorna har utgått från vad de själva behövde i mellanstadieåldern. Mohammed Ali hyllar sina egna föräldrar, men säger också:

– De hade kanske inte de språkkunskaper jag hade behövt, och kunskapen om hur samhället ser ut. Det behöver man hjälp med. Jag och mina kollegor kan vara en länk mellan föräldrarna och barnen.

Minimix har haft en populär föräldrakväll (en ny är på väg att planeras), och på sommaren kommer föräldrar till lekparken utanför. Men en stor del av kontakten går via sociala medier.

– Vi är väldigt aktiva på Instagram, och på Facebook också. Vi filmar varje aktivitet vi gör, så om föräldrarna följer oss har de koll.

Läxorna först

När barnen kommer till Minimix, frågar ledarna ofta om de gjort sina läxor.

– Jag gör mina läxor i en timme. Sen kommer jag hit, säger Amged Sayed, sjätteklassare som brukar stanna tills gården stänger.

Man kan också dela upp läxorna.

– Min mamma säger "gör några sidor, så får du gå till Minimix sen". Resten gör jag när jag kommer hem, säger Shahed Al-Mukhlis, som går i fjärde klass.

Båda trivs bra på Minimix, och säger särskilt att de fått många nya vänner. Båda var också med i gruppen från Minimix som åkte till manifestationen Together for a better day i Avicii Arena (som förut hette Globen) i början av december.

– Jag trodde att det skulle vara något inslag där flera fritidsgårdar var med, säger Mohammed Ali.

Först samma dag fick Mohammed veta att han skulle få ett pris på scenen, tillsammans med barnen som åkte med.

– Barnen var modiga! Utan dem hade jag blivit jättestressad, säger Mohammed Ali leende.

Kommuner hör av sig

Han har inte bestämt vad som ska göras med prissumman 50 000 kronor. Men priset har väckt intresse från andra håll i landet. Flera städer, som Luleå och Katrineholm, har hört av sig.

– De säger "Vi behöver en liknande fritidsgård. Hur kan vi jobba?", säger Mohammed Ali.

Han framhåller att en verksamhet som Minimix måste samarbeta med en "vanlig" fritidsgård för äldre barn.

– Annars kan arbetet man gjort när barnen var i mellanstadiet vara förgäves.

Fakta: Tim Bergling Foundations årliga pris

Tim Bergling Foundations årliga pris delades ut för första gången på galan Together for a better day i Avicii Arena (tidigare Globen) i början av december.

Priset har instiftats för att inspirera och bidra till att skapa fler mötesplatser för unga.

Den förste pristagaren blev Mohammed Ali, grundare av fritidsgården Minimix i Hammarkullen, Göteborg.

I motiveringen sägs: "Med sin förebyggande verksamhet erbjuder Minimix barn mellan 10–14 år en meningsfull fritid och trygghet. Man satsar på att stärka självförtroende och självkänsla. Minimix är en frizon bortom påtryckningar från negativa krafter.”

Minimix samarbetar med en vanlig fritidsgård intill, för högstadiebarn och äldre. Den gården heter Mixgården, och det har gett namnet Minimix till verksamheten för mellanstadiebarnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!