Enkäten, som Novus genomfört på uppdrag av fackförbundet Kommunal, berör både viljan att vaccinera sig och förutsättningarna att göra det för vård- och omsorgspersonal.
– Vaccinationsviljan är god, åtta av tio eller 79 procent svarar att de tänker vaccinera sig, det är inte där problemet ligger. Däremot är det väldigt få, bara 46 procent, som erbjudits att ta vaccinet på sin arbetsplats, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.
Resultatet förvånar Kommunal som menar att det är på dem som jobbar inom äldreomsorgen som beslutsfattare och arbetsgivare borde lägga sin energi.
– Det är ju där som riskgrupperna finns. Vaccinationspersonal kommer till äldreboendena och vaccinerar, hemtjänstpersonalen tar de äldre till en vaccinationsplats. Då tycker jag att det vore smart att vaccinera personalen samtidigt – enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringar – men det verkar tyvärr inte ske, säger Tobias Baudin.
Få får ersättning
Enkäten visar att 43 procent av dem som jobbar inom vård och omsorg får ta vaccinet under betald arbetstid. Däremot är det endast åtta procent får ersättning för att vaccinera sig när det sker på fritiden.
– Om man nu inte kan organisera vaccinationen för personalen på arbetsplatsen så är det ett underbetyg att man inte ens får göra det på sin arbetstid när man jobbar inom sjukvården och äldreomsorgen. Man behöver göra det så enkelt och smidigt som möjligt för alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Tobias Baudin.
Stockholm sticker ut
69 procent av dem som besvarade enkäten hade fram till den 1 mars blivit erbjudna vaccin för covid-19, men de regionala skillnaderna är stora. 82 procent av stockholmarna som jobbar inom vård och omsorg har fått vaccinationserbjudandet, men endast 54 procent i Uppsala och Gävleborg.
Siffrorna kan förklaras med att Region Stockholm valt att avvika från den nationella strategin att i första hand skydda de äldre och i stället prioritera att vaccinera vårdpersonal.
Vill avvakta
13 procent av de tillfrågade inom alla kategorier av vård och omsorg svarar nej på frågan om de tagit vaccin eller tänker ta vaccinet när de får erbjudandet. 27 procent av dem "vill avvakta lite och vaccinera mig senare" och 19 procent säger att de är oroliga för biverkningar.
Viljan att vaccinera sig verkar öka med åldern. Yngre medlemmar, kvinnor, de som jobbar i hemtjänsten och vårdbiträden är lite mer kritiska till vaccin än äldre medlemmar.
Undersökningen, gjord via en webbenkät bland Kommunals medlemmar i åldern 18-65 år under perioden 11 februari–1 mars, hade en svarsfrekvens 43 procent.