Peter Orrmyr är uppgiven. Han driver, tillsammans med sin familj, flera restauranger och krogar i Göteborg – och har knappt fått en blund sedan regeringen presenterade förslaget om ett alkoholförbud.
– Det har blivit många sömnlösa nätter, säger han.
Förbudet träder i kraft i dag och innebär att krogar, pubar och restauranger inte får servera alkohol efter klockan 22. Därmed måste även gästerna lämna lokalerna, och krogarna stänga, senast 22.30.
"Enormt ekonomiskt tapp"
För familjen Orrmyrs restauranger innebär det att flera timmars verksamhet försvinner.
– Nu kan vi inte ta några bokningar efter klockan åtta för att hinna få ut både mat och dryck innan vi måste stänga. Hade vi bara fått ha öppet en timme till så hade vi hunnit med en hel sittning till, säger han och fortsätter:
– Men nu försvinner den, vilket blir ett enormt ekonomiskt tapp.
Socialminister Lena Hallengren (S) motiverade alkoholförbudet med att barer och restauranger är riskmiljöer sett till smittspridning, och att de sociala kontaktytorna behöver minskas.
– Dessutom kan alkohol göra att man tappar omdömet, sade hon på en pressträff när förbudet presenterades.
Kritik från branschen
Beslutet har mötts av kritik. Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, har tidigare sagt till TT att beslutet kommer att slå hårt mot branschen som "redan går på knäna".
– Regeringen vill givetvis komma åt att människor blir mer ovarsamma när de dricker alkohol. Men det är bättre att det sker på restauranger än i hemmamiljö och på fester, som jag tyvärr tror blir en följd. På restauranger sker alkoholförtäring under ordnade former, och det finns smittskyddsåtgärder, sade han.
Hakim Dilmar, krögare på Harrys i Uppsala, tänker i samma banor:
– På krogarna jobbar vi hårt med att hålla avstånd och att placera folk långt isär, där är risken mindre. När vi stänger kommer folk i stället att ha privata fester och studenterna kommer att efterfesta i sina korridorer, då blir risken högre, säger han.
Sagt upp personal
Förbudet gäller till den sista februari. I ett försök att rädda så mycket intäkter som möjligt ska Peter Orrmyrs restauranger öppna tidigare på dagen. En av dem kommer dessutom att börja servera brunch – allt för att försöka locka dit gäster, och ta igen det stora tappet.
– Vi kämpar varje dag för att försöka hitta olika lösningar. Men vi går inte med någon vinst, vi försöker bara hålla ut och ta oss igenom den här perioden, säger Peter Orrmyr.
– Vi har tyvärr fått säga upp personal som inte var fastanställda på grund av det här. Det är verkligen jättetråkigt, både för dem och för oss.
Hakim Dilmar däremot menar att det inte skulle göra någon skillnad för dem att öppna tidigare.
– Vi har mest försäljning efter klockan 22, så det påverkar oss väldigt mycket. Det spelar ingen roll om vi öppnar tidigare, folk är försiktiga och rädda och jag tror inte att de kommer att våga gå ut, säger han och tillägger:
– Vi får prova att ha öppet som vanligt i helgen, och sedan får vi ta ett beslut om vi ska stänga eller försöka vidare.