Allt fler gymnasiebehöriga i utsatta områden

Antalet niondeklassare som klarar gymnasiebehörighet ökar i utsatta områden, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Fler niondeklassare i socioekonomiskt utsatta områden får efter avslutad skolgång gymnasiebehörighet nu jämfört med 2015. Arkivbild.

Fler niondeklassare i socioekonomiskt utsatta områden får efter avslutad skolgång gymnasiebehörighet nu jämfört med 2015. Arkivbild.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Utbildning2022-05-04 07:46

Andelen elever som får gymnasiebehörighet efter avslutad grundskola, i områden som enligt SCB har svårast ekonomiska förutsättningar i Sverige, ökade från 70 procent 2015 till 77 procent förra året. Det visar en kartläggning som radion gjort med hjälp av siffror från Skolverket och SCB.

På Hjulsta grundskola i Stockholms kommun ökade gymnasiebehörigheten bland niondeklassare allra mest vad gäller skolor i utsatta områden. Förra året gick 68 procent av skolans elever ut nian med tillräckligt bra betyg för att få gymnasiebehörighet – en ökning på över 30 procentenheter sedan 2015.

– Framförallt så är det att man har mycket duktiga lärare som lägger sin undervisning på rätt nivå - en hög nivå, säger Andreas Kihlberg, biträdande rektor på Hjulsta grundskola till Ekot.

Även om en förbättring nu syns vad gäller gymnasiebehörigheten på skolor i utsatta områden är det fortfarande stor skillnad mellan dessa och skolor i övriga landet.

I de områden som enligt SCB har bäst socioekonomiska förutsättningar blev 93 procent av eleverna gymnasiebehöriga efter nionde klass förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!