Andelen niondeklassare med högsta betyg ökar

Andelen elever som gick ut nian med betyget A i flera ämnen var dubbelt så hög 2021 jämfört med åtta år tidigare. Det visar en granskning från tidningen Ämnesläraren.

Fler elever gick ut grundskolan med betyget A 2021 jämfört med 2013, då den första årskullen betygsattes enligt den nuvarande skalan. Arkivbild.

Fler elever gick ut grundskolan med betyget A 2021 jämfört med 2013, då den första årskullen betygsattes enligt den nuvarande skalan. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Utbildning2022-06-11 03:38

Tidningen har, ämne för ämne, jämfört hur många som gick ut grundskolan med det högsta betyget år 2013 och i fjol. I exempelvis fysik har andelen med högst betyg ökat med 100 procent, i ämnena kemi och teknik var ökningen ännu större.

– Betygsinflationen urholkar trovärdigheten i betygssystemet, säger Anna Sjögren, nationalekonom och forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, till Ämnesläraren.

Sjögren säger att betygen i kärnämnena samt SO- och NO-ämnena kan ha ökat extra mycket under pandemin då det inte hölls några nationella prov. Men samtidigt ökade andelen betyg A i matematik med knappt 10 procent, den klart lägsta ökningen mellan jämförelseåren.

– I matematik finns inte samma utrymme för subjektivitet i bedömningen av elevernas kunskaper. I till exempel svenska och engelska är det utrymmet större, säger Anna Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!