Anmäler skolan efter kritiserad snygghetsstudie

Den kritiserade "snyggstudien" har gått rätt till. Men nu kommer en JO-anmälan i ärendet. Av forskaren. Mot egna universitetet. –Det känns som att de hela tiden velat fälla mig, säger Adrian Mehic till Sydsvenskan.

Adrian Mehic, doktorand vid ekonomihögskolan i Lund.

Adrian Mehic, doktorand vid ekonomihögskolan i Lund.

Foto: Johan Persson

Utbildning2023-02-08 11:00

Studien från Lunds universitet har fått stor uppmärksamhet och rejält med kritik.

Slutsatsen utgick från att vackra kvinnliga studenter som inte var fysiskt närvarande under pandemin utan deltog i digital undervisning vid Lunds tekniska högskola fick lägre betyg. De som deltog i studien var inte medvetna om att deras utseende blev betygsatt. Studien anmäldes.

Överklagandenämnden för etikprövning säger dock att inget tekniskt fel har begåtts i studien, rapporterar Sydsvenskan.

”Den data som enligt handlingarna samlats in om studenterna är inte sådana känsliga personuppgifter som avses i 3 § etikprövningslagen. Inte heller har forskningen utförts i strid med 4 § samma lag”, skriver de i sitt beslut.

– Det känns bra att det är över. Det är aldrig roligt att bli anmäld. Samtidigt har jag hela tiden vetat vad jag har gjort och varit trygg i att det varit korrekt, säger Adrian Mehic till Sydsvenskan.

Mehic är dock inte nöjd med uppbackningen från egna universitetet och väljer därför att JO-anmäla ansvariga i universitetets nämnd för hur de hanterat ärendet. Mehic menar att personer i universitetets ledning ska ha vilselett med felaktiga uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!