Det årliga Läslovet, vecka 44, är tänkt att väcka läslust hos elever i alla åldrar. Det finns en illavarslande bakgrund till satsningen, nämligen att läsförmågan bland svenska elever har försämrats över tid. Läsförmågan är helt avgörande för att lyckas i skolan, men ska den kunna stärkas måste barnen och ungdomarna tycka att det är roligt och meningsfullt att läsa.
Under läslovet finns det chans att delta i exempelvis monsterjakt med Nelly Rapp, författarbesök, bokkollo och spökläsning på bibliotek runt om i landet. Läslovs kalendarium visar vad som erbjuds var. Läslov drivs av Läsrörelsen i samarbete med bland andra bibliotek, organisationer och bokförlag.
Men det pågår många andra läsfrämjande aktiviteter under året. Här är några exempel:
.
Betongbilsförare till bibblan. Bollnäs bibliotek lockar till sagostunder med hemliga gäster. Första gästen var betongbilsföraren Thomas Elvsén som inte bara läste saga, utan visade upp betongbilen också. Mycket uppskattat.
– Tanken är att lyfta fram läsande förebilder, visa att alla behöver läsa både i sina yrken och privat. Förhoppningsvis kan vi också inspirera föräldrar, för många ser sig inte som läsare, säger bibliotekarie Johanna Elvsén.
.
Sagomormor möter förskolebarn. Förskolor på flera orter i landet får besök av en pensionär – en sagomormor eller en sagomorfar – som läser för barnen. Arrangör är den ideella föreningen Allas barnbarn, som samarbetar med bibliotek, förskolor och studieförbund. Grupper av läsare finns bland annat i Göteborg, Åmål, Skara, Varberg och Mölnlycke.
.
Tonåringar sommarlovsläser för yngre. Satsningen "Läsa äger" startade som ett stöd för yngre elever att hålla uppe läskonditionen under sommarlovet. Äldre elever får som sommarjobb att komma till fritids och läsa för barnen. "Läsa äger" startade i Botkyrka söder om Stockholm och finns nu på ett 20-tal orter från Helsingborg till Örnsköldsvik.