Betygen ligger stabilt

Slutbetygen för eleverna i årskurs 9 ligger på ungefär samma nivå som förra läsåret, och andelen elever behöriga till gymnasieskolan ökar marginellt. Det visar Skolverkets slutgiltiga betygsstatistik för läsåret 2020/2021.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Arkivbild.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Utbildning2021-09-30 09:28

"Vi kan konstatera att utvecklingen är stabil över tid och att ingen av elevgrupperna halkat efter om man tittar på betygen. Vi kommer att följa upp och analysera elevernas fortsatta skolgång och pandemins påverkan på betygsresultaten", säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, i ett pressmeddelande.

86,2 procent av eleverna i årskurs 9 är behöriga att söka till gymnasieskolans yrkesprogram, en ökning med 0,6 procentenheter från förra läsåret, enligt pressmeddelandet.

Bland flickorna är 87,2 procent behöriga, upp 0,2 procentenheter från senast, och bland pojkarna är 85,3 procent behöriga, vilket är en ökning med 1,0 procentenhet jämfört med föregående läsår.

Nyinvandrade är den grupp som ökar mest när det gäller behörighet till gymnasiets yrkesprogram, 33,9 procent i år jämfört med 31,8 procent förra läsåret. Enligt Skolverket kan det delvis förklaras med att en större andel elever har varit i Sverige längre.

Våren 2020 var det genomsnittliga meritvärdet beräknat på 17 ämnen 231,1. Enligt den slutgiltiga statistiken för i år har meritvärdet ökat med 1 poäng, till 232,1.

Engelska är det ämne där flest elever har betyget A, följt av idrott och hälsa, vilket är i linje med utvecklingen de senaste åren. Svenska som andraspråk och matematik är de ämnen där flest elever hade F – 28,2 procent respektive 8,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!