Statens miljardbidrag fördelas via Folkbildningsrådet. När Riksrevisionen granskat hur rådet och studieförbunden fördelar pengarna konstaterar man att bristerna är omfattande.
Ofta handlar det om att ersättningarna till studiecirklar saknar rätt underlag.
"Det finns också indikationer på att bidrag har gått till privat konsumtion, allmänt verksamhetsstöd eller för att subventionera kommersiell verksamhet", säger Ann-Mari Skorpen, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.
Tydligare villkor
På Folkbildningsrådet tar man kritiken på största allvar.
– Det är inte acceptabelt att pengarna används fel, säger Maria Graner, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.
Enligt henne pågår ett utvecklingsarbete för att förbättra kontrollen av bidragen. För att få bukt med problemen rekommenderar Riksrevisionen bland annat att villkoren för utbetalning av bidraget förtydligas och att studieförbundens ersättningar i högre grad dokumenteras.
– Det är ingen tvekan om att felen finns och vissa rekommendationer är relativt lätta att införa. Sedan ska det här nå ut i hela verksamheten ut i studieförbunden och för det behövs även en förstärkt kontroll, säger Maria Graner.
Utredning tillsatt i somras
Enligt David Samuelsson, generalsekreterare för branschorganisationen Studieförbunden i samverkan, har kontrollerna förbättras avsevärt de senaste åren efter det att flera omfattande bedrägerier uppdagats. Det arbetet behöver fortsätta, anser han.
"Vi har bland annat infört en unik samkörning av registerdata för de tio studieförbunden, samt digital närvarorapportering och signering. Externa bedömare som polisen och Ekobrottsmyndigheten vittnar om att detta är bra och effektiva åtgärder som har gett resultat", säger David Samuelsson i ett pressmeddelande.
Från regeringens håll tillsatte utbildningsminister Anna Ekström (S) i juni en utredning av verksamheten inom folkhögskolor och studieförbund. Den ska bland annat se över uppföljning, kontroll och granskning av folkbildningen för att stävja bidragsfusket.