Färre söker till högskolan efter pandemin

Antalet personer som har sökt plats till högskoleutbildning har minskat med sex procent under våren, enligt Universitets- och högskole­rådet (UHR).

Färre söker till högskolan. Arkivbild.

Färre söker till högskolan. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Utbildning2022-02-28 20:52

Intresset för att studera på högskolan minskar. Under våren 2022 minskade antalet sökande till högskoleutbildningar med sex procent. Äldre sökande över 25 år minskar mest.

Nära 242 900 personer sökte högskoleutbildning i vår. 56 procent av alla som anmält sig fick konkurrera om sitt förstahandsval.

"Vår analys visar att konkurrensen om utbildningsplatserna har minskat jämfört med våren 2021", säger Eino Örnfeldt, generaldirektör för Universitets- och högskole­rådet (UHR) i ett pressmeddelande.

Nedgången för dem som är 20 till 24 år är tre procent jämfört med våren 2021. För gruppen 19 år eller yngre är läget oförändrat. Sökande som är 25 år eller äldre minskar med nio procent.

På grund av coronapandemin ställdes högskoleprovet våren 2020 in.

Hösten 2020 förlängdes giltighetstiden för provresultat från fem till åtta år. Endast de som saknade giltigt provresultat fick skriva provet. De tre provtillfällena under 2021 genomfördes med åldersgräns och begränsat antal platser. De förändrade omständigheterna verkar dock ha haft liten betydelse för olika åldersgruppers möjligheter att bli antagna till högskolan, skriver UHR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!