Plagiat och fusklappar är de vanligaste metoderna för att fuska, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ), som granskat fjolårets disciplinärenden på landets alla lärosäten.
Det finns en risk att plagiat upptäcks i mindre utsträckning framöver om studenter tar hjälp av AI-verktyg, enligt Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ. Tidigare i år uppmärksammades det första fallet i Sverige när en student på Uppsala universitet fuskade med hjälp av textroboten Chat GPT.
– Det är något enstaka lärosäte som sagt att AI-hjälpmedel kommer kunna öka fusket, som det är nu finns det inget verktyg som kan upptäcka den typen av fusk, man får fundera över hur examinationerna ska se ut i framtiden, säger Kyrk.
– Kanske blir det mer tentor på campus och ännu färre hemtentor, om man inte ändrar frågeställningarna.
Återgång till campustentor
Från att ha ökat stadigt de senaste ser man nu en minskning i antalet studenter som varnas eller stängs av på grund av fusk, enligt rapporten.
Den främsta anledningen till minskningen tros vara en återgång till att göra tentor på campus i stället för på distans, som var fallet för många under pandemin, säger Pontus Kyrk.
– När pandemin kom och alla var tvungna att göra tentor hemma i stället, då var det svårt att ställa om övervakningen av tentorna under den tiden.
Kraftig ökning under pandemin
Under pandemin ökade antalet studenter som varnades eller stängdes av för fusk kraftigt – dubbelt så många åkte fast 2021 jämfört med 2019.
Men nu är det alltså på väg ner, och framöver kommer man se en fortsatt minskning, tror Pontus Kyrk, eftersom det är en eftersläpning i statistiken.
– Flera lärosäten har sett en halvering i antalet inkomna ärenden, så vi tror att nästa år kanske vi är nere på nivåerna som det var innan pandemin, på omkring 1 500 studenter. De har inte hunnit granska alla ärenden som kom in under förra året, så en del av dem kommer synas i statistiken först nästa år.