Fler barn kan få rätt till fritidshem

Fritidshem är inte en rättighet för alla barn, men nu ska möjligheten till fritids för fler ses över. Den stora frågan är hur personaltillgången ska säkras.

Fritids på utflykt. Frågan är nu om fler elever ska få rätt till plats på fritidshem. Arkivbild.

Fritids på utflykt. Frågan är nu om fler elever ska få rätt till plats på fritidshem. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Utbildning2021-11-03 18:00

Närmare en halv miljon låg- och mellanstadieelever tillbringar tid efter skolan på fritidshem.

Men fritidshemmet är inte självklart öppet för alla. Barn med en förälder som är sjukskriven, arbetslös eller föräldraledig med ett yngre barn har inte automatisk rätt till en plats.

Nu låter regeringen en särskild utredare se över om rätten till fritids ska utökas. Utredningsuppdraget har gått till Kerstin Andersson, stadsdelsdirektör i Stockholms stad.

Tryggt och utvecklande

– Fritids är viktigt därför att elever lär sig mycket. Särskilt viktigt kan fritids vara för elever som behöver skolan allra mest, som behöver en trygg och utvecklande verksamhet också efter det att lektionerna är slut, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

En del av utredningsuppdraget blir att se över om den utökade rätten till fritids i första hand bör omfatta barn i socioekonomiskt svaga områden.

Anna Ekström konstaterar att mer än åtta av tio lågstadieelever (6–9 år) i landet som helhet är inskrivna på fritids, men att andelen är endast 68 procent i utsatta områden.

– Det är väl en liten indikation på att deltagandet är som lägst där behoven är som störst, säger Ekström.

Personalbrist

Fritidshemmen har upprepade gånger kritiserats för att ha stora barngrupper, låg personaltäthet och låg andel behörig personal.

När en tidigare utredning, om familjedaghem och fritidshem, i fjol pekade på vikten av att låta alla elever ha rätt till fritids blev slutsatsen att det inte är möjligt i dag – just på grund av bristen på utbildad personal.

– Det är det som är akilleshälen. Fritids kvalitet står och faller med tillgången till utbildad personal, bra lokaler och ordentligt med resurser. Det blir en av de nötter utredaren får knäcka: hur säkra kvaliteten när huvudmännen hittills inte satsat resurser på det sätt man satsat på skolan och hur säkra kvaliteten i ett läge där vi har brist på personal, säger Anna Ekström.

Utredaren har precis ett år på sig. Kerstin Andersson ska redovisa sina slutsatser senaste den 3 november 2022.

Fakta: Fritidshem

Det finns ingen automatisk rätt till fritidshem om ett barns förälder är sjukskriven, arbetslös eller föräldraledig med ett annat barn.

Eleven kan dock ha rätt till fritidsplats om hen av fysiska eller psykiska skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling, eller på grund av familjens situation i övrigt.

År 2020 var 81,5 procent av landets 6–9-åringar inskrivna i fritidshem. I åldersgruppen 10–12 år var andelen 19,5 procent. Totalt hade därmed 54,8 procent av alla 6–12-åringar plats på fritids.

Fritidshem får ta ut en avgift för att en elev ska tas emot i fritidshemmet. Maxtaxa innebär att det finns ett tak för hur hög avgiften får bli.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!