Fler personer valde att studera utomlands med studiemedel under läsåret 2021/2022, enligt ett pressmeddelande från CSN. Antalet ökade med 3 400 till 21 000 personer jämfört med föregående läsår.
Storbritannien ligger fortsatt i topp som det populäraste studielandet, med USA hack i häl. Men samtidigt som Frankrike nästan fördubblat antalet utlandsstudenter från Sverige har Australien fortsatt att tappa. Landet stängde sina gränser under pandemin och på två år har antalet utlandsstuderande svenskar minskat med två tredjedelar.
Färre utbytesstudenter
Antalet studenter är generellt inte tillbaka på samma nivåer som före pandemin ännu. Sedan toppen vid läsåret 2014/15 har det minskat med omkring 8 700 personer.
Den tydligaste minskningen under pandemin gällde antalet utbytesstudenter som nu ökat igen från 1 800 personer till 5 000 personer. 1 400 personer läste språkkurser.
"Under pandemin såg vi tydligt hur antalet utbytesstuderande minskade i takt med att skolorna ställde in sina utbyten. Nu börjar antalet utbytesstuderande öka igen. Vi ser däremot inte samma effekt bland dem som studerar som free-movers, alltså de som sätter ihop sin utbildning själva.", säger Jennie Nilsson, analytiker på CSN, i pressutskicket.
Läkarstudier utomlands
De så kallade free-moverserna utgör den största gruppen utlandsstuderande och var 14 700 under läsåret 2021/2022. Denna grupp har i princip varit oförändrat de senaste åren, även under pandemin.
En annan grupp som inte påverkades av pandemin i samma utsträckning var läkarstudenterna. Enligt CSN var det 2 200 läkarstudenter som pluggade utomlands med studiemedel i fjol, vilket är en minskning med sex procent. Men på det stora hela har det skett ett mycket större tapp då gruppen sedan läsåret 2011/2012 har minskat med en dryg fjärdedel.