Inför detta läsår sökte närmare 6 900 elever till det traditionellt killdominerade programmet fordon och transport. Av dessa var drygt 1 600 tjejer, det vill säga nära en fjärdedel (24 procent), visar Skolverkets statistik. Förra året var andelen tjejer 21 procent, och för fem år sedan 17 procent.
Utvecklingen ser densamma ut vad gäller andelen som faktiskt antas till programmet på den skola de sökt i första hand – tjejerna utgör en växande grupp.
Något har alltså hänt.
Mer än varannan
– Det har varit ett medvetet och långsiktigt arbete, bland annat från vår sida, att öka andelen tjejer. En fundamental faktor är att vi lyckats bryta igenom bruset och berätta vad transportsektorn är och vad yrkesrollen innebär. Många väljer annars bort branscher på helt felaktiga grunder, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning i Transportföretagen
En annan faktor är att tjejer stärker tjejer, det vill säga fler vågar söka när de inser att de inte kommer att bli den enda tjejen på utbildningen.
– Lokalt har vi sett klasser med mer än 50 procent tjejer, säger Caj Luoma.
Lätt få jobb
Fordon och transport är alltså det yrkesprogram som lockar flest sökande, killar och tjejer tillsammans. Det är dessutom ett program som år för år lockar en ökande andel av de sökande. En förklaring är, ganska givet, möjligheten att få jobb. Åtta av tio arbetsgivare rapporterar att det är brist på transportutbildade på gymnasienivå, enligt SCB:s Arbetskraftsbarometer.
Skolverkets statistik visar att fordon och transport har den högsta etableringsgraden av alla yrkesprogram. Ett år efter examen är 70 procent är fordonseleverna etablerade.
– Fordon och transport är ett av de dyraste programmen, men det leder till jobb. Det är alltså en investering för samhället som betalar sig i form av skatteintäkter, konstaterar Caj Luoma.
Bra jobb
I skenet av arbetskraftsbehovet i transportbranschen har man inte råd att inte vända sig till båda könen, fortsätter han.
– En skola och en arbetsplats som har bägge könen representerade har också en helt annan dynamik än en som har en tung övervikt åt ena hållet. Dessutom pekar de rapporter vi får på att tjejer gör ett väldigt, väldigt bra jobb, säger Caj Luoma.