Förälders död slår mot barns skolresultat

Barn som förlorar en förälder får enligt en svensk studie sämre skolresultat när de går ut nian än andra. Mest påverkas barn som går i lågstadiet när en förälder dör.

Att förlora en förälder som barn påverkar uppväxten på flera plan. Nu har forskare sett ett samband mellan en förälders dödsfall och sämre betyg i årskurs nio.

Att förlora en förälder som barn påverkar uppväxten på flera plan. Nu har forskare sett ett samband mellan en förälders dödsfall och sämre betyg i årskurs nio.

Foto: Jessica Gow/ TT

Utbildning2022-04-28 05:15

Det är slutsatserna i en studie där forskare analyserat data från närmare en miljon barn födda i Sverige. Resultaten publiceras i tidskriften Jama Network Open.

— Budskapet är att det är viktigt att identifiera den här gruppen och vara medvetna om att barn som förlorar en förälder bör erbjudas mer stöd i skolan, säger Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet, och en av forskarna bakom studien.

Betygen i årskurs nio och behörighet till att läsa vidare på gymnasiet anses vara en bra indikator för hur unga påverkas av en förälders död.

Jämförde syskon

I sin analys inkluderade forskarna barn födda mellan 1991 och 2000. Av dessa hade 2,5 procent förlorat en förälder före 17 års ålder. De som hade förlorat en förälder hade i snitt lägre betyg när de gick ut nian än barn som inte förlorat en förälder. De hade också 36 procent högre risk att inte ha gymnasiebehörighet.

För att komma undan andra faktorer som kan påverka barnens resultat i grundskolan jämförde forskarna syskon som förlorat en förälder under och efter grundskolan. Syskon kan förväntas att i hög utsträckning ha liknande förutsättningar och uppväxtmiljö.

Forskarna såg att barn som redan gått ut grundskolan när föräldern dog, i snitt hade högre betyg än sina yngre syskon som inte gått ut nian vid tiden dör dödsfallet.

— Tidigare forskning har inte kunnat fastslå vad som är hönan och ägget. Är det förlusten och sorgen efter att ha förlorat en förälder som påverkar skolarbetet eller är det att en förälders död är en markör för andra faktorer som drogmissbruk eller psykisk sjukdom som kanske bidrog till att föräldern dog i förtid? Våra resultat bekräftar att förälderns dödsfall är en viktig riskfaktor i sig, säger Mikael Rostila.

Påverkar framtiden

Att det är barn i tidiga skolåldrarna som påverkas mest tror forskarna kan bero på att det i den åldern är extra viktigt med hjälp och stöd från föräldrarna. Äldre barn och ungdomar har mer studievana och kan studera mer självständigt.

— Det är många saker som påverkar ett barn när en förälder dör. Men grundskolebetyg och gymnasiebehörighet är av stor betydelse för barnets framtid. Exempelvis påverkar det möjlighet till arbete och inkomst i vuxenlivet, säger Mikael Rostila.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska barnens behov av stöd tas i särskilt beaktande om en förälder avlider oväntat. I studien ingår alla typer av dödsfall och Mikael Rostila menar att det behövs en förändring som inkluderar alla barns behov, oavsett orsak och omständigheter kring dödsfallet.

— Nu blir det gränsdragningar och oklarheter om vad oväntat är och vilka barn som har rätt till stöd. Är det barn till någon som varit sjuk i cancer i två månader? Eller barn till vars förälder som varit sjuk länge men hastigt blir sämre och avlider?

Efterlyser specialteam

I ett fåtal regioner finns det särskilda barntraumateam som bistår barn och familjer med olika typer av hjälp och stöd när en förälder avlider. Det kan handa om krisstöd, praktisk hjälp och uppföljning av barnens välbefinnande.

— Sådana verksamheter kan göra skillnad för att fånga upp barnen och ge dem det extra stöd som behövs, säger Mikael Rostila.

Fakta: Studien om barn som förlorat förälder

I sin analys inkluderade forskarna närmare en miljon barn födda mellan 1991 och 2000. Av dessa hade 2,5 procent förlorat en förälder före 17 års ålder.

Forskarna tittade sedan på barnens betyg när de gick ut nian och om de hade gymnasiebehörighet.

Enligt resultaten hade barn som förlorat en förälder i snitt lägre betyg när de gick ut nian än barn som inte förlorat en förälder. Den som förlorat en förälder hade också 36 procent högre risk att inte ha gymnasiebehörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!