Trycket på att söka sommarkurser har länge varit högt, inte minst de senaste åren. När antagningsbeskedet kom i förra veckan hade något färre sökt i år jämfört med i fjol. Men Universitets- och högskolerådet ser fortfarande en viss pandemieffekt.
– Pandemin har definitivt påverkat. Generellt är trycket ganska högt på sommarkurser, men 2020 och framåt sticker ut väldigt mycket, säger Andreas Sandberg, enhetschef på UHR.
Utbildningar minskar
Det har också funnits fler kurser att söka de senaste åren. Antalet utbildningar att söka, ökade kraftigt inför den första pandemisommaren – från 438 alternativ år 2019 till 715 sommaren 2020, visar statistik från UHR.
– Delvis påverkade pandemin för det sköts till extra pengar under de löpande antagningarna till sommaren och lärosätena jobbade hårt med att erbjuda fler utbildningar och sedan kvarstod den ökningen. Nu minskar det något och tittar vi framåt kommer det nog sjunka lite igen, säger han och tillägger att ett par lärosäten även tillkommit sedan 2019.
Pandemiåren sticker visserligen ut sett till antalet sökande, men trycket på att söka sommarkurser har annars varit stabilt över tid.
– Sedan styrs det där också lite av hur lätt det är att hitta sommarjobb. En del vill verkligen studera för att man vill påskynda sina studier och en del gör det i brist på någon form av inkomst under sommaren, säger Andreas Sandberg.
Programmering populärt
Vad vill då folk läsa för något under sommaren? De senaste tre åren ser topplistan över de mest populära kurserna ganska lika ut.
– Det är mycket grundkurser som kriminologi, programmering, ledarskapskurser och projektledning, säger Andreas Sandberg.
För den som vill läsa något men glömt anmäla sig finns ännu chansen. Många av utbildningarna inför sommaren tar fortfarande emot ansökningar.
– Hälften av utbildningarna är fortfarande öppna, säger Andreas Sandberg.