FrÄgan om friskolestopp satt pÄ vÀnt

Den förra regeringens förslag om att förbjuda nya religiösa friskolor fÄr baklÀxa av LagrÄdet. Och hur den tillkommande regeringen ska hantera frÄgan ÄterstÄr att se.

Den blivande regeringen fÄr överta frÄgan om ett eventuellt etableringsstopp för nya konfessionella friskolor. Arkivbild.

Den blivande regeringen fÄr överta frÄgan om ett eventuellt etableringsstopp för nya konfessionella friskolor. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Utbildning2022-09-19 12:08

Magdalena Anderssons (S) regering ville införa ett etableringsstopp för nya konfessionella friskolor.

TvÄ tunga skÀl för S-regeringen var att ett antal kristna och muslimska friskolor har fÄtt kritik av Skolinspektionen för religiöst fÀrgad undervisning, och att flera myndigheter pekat pÄ kopplingar mellan vissa friskolor och vÄldsbejakande islamistisk miljö. Konfessionella friskolor kan ocksÄ förstÀrka segregation, enligt S.

Efterlyser mer tydlighet

Ett lagförslag togs fram, men yttrandet frÄn juristerna i LagrÄdet kom först ett par dagar efter valet. Och innebörden i yttrandet Àr, pÄ vardagssvenska: "Gör om". LagrÄdets formulering Àr "att en tydligare proportionalitetsbedömning bör göras i kommande proposition", vilket innebÀr att LagrÄdet efterlyser ett tydligare resonemang om hur etableringsstoppet stÄr i proportion till syftet.

Partierna splittrade

Flera av remissinstanserna har för övrigt hÀvdat att förslaget inte tar sikte pÄ skolor med brister, utan alla konfessionella friskolor.

Hur frĂ„gan kommer att hanteras av den blivande regeringen Ă„terstĂ„r att se. Kristdemokraterna Ă€r emot ett förbud, medan Liberalerna Ă€r för och Moderaterna talat för ett tillfĂ€lligt etableringsstopp. Även Sverigedemokraterna har talat för ett tillfĂ€lligt etableringsstopp.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!